ČUVAJ VERONAUKU

Pravoslavni sajt da sačuvamo veronauku.
 
PrijemПорталPublicationsTražiČesto Postavljana PitanjaPristupiRegistruj se
Zadnje teme
 SVETA PETKA
Image hosted by servimg.com
Image hosted by servimg.com
Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету
thesiswritingservice.net

Delite | 
 

 Masoni i tajna drustva

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorПоследња порука
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Masoni i tajna drustva   Pet 10 Dec - 21:56

Slobodno zidarstvo
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Prav ugao i šestar, simboli slobodnog zidarstva

Slobodno zidarstvo, masonstvo, masonerija, je jedna od najstarijih bratskih organizacija na svetu, čija je prva Velika Loža nastala u XVIII veku u Engleskoj,[1]. U svetu sada ima preko 200 Velikih Loža i Velikih Orijenata, od kojih je 100 samo u Severnoj Americi.[2]. U tim organizacijama trenutno ima između 3 i 4 miliona Slobodnih zidara u zavisnosti da li se gleda broj samo takozvanih "priznatih" Masona ili se računaju sve organizacije koje se izdaju kao masonske.

Istorija i razvoj

Iako je prva zvanična organizacija nastala 1717. godine i od tada je istorija masonerije uglavnom zvanično zabeležena, napraviti potpunu sliku o samom početku nije moguće, jer nema dovoljno dokumenata. Ono što se pouzdano zna je da je prva slobodnozidarska Loža - Kilwinning - nastala 1598. godine u Škotskoj[4]. Prva Velika Loža u kontinentalnoj Evropi je Velika Loža Francuske, nastala 1728. godine.[5]. Masonerija je u Sjedinjenim Američkim Državama dobila prvu Veliku Ložu 1731. godine u Pensilvaniji.[6]. Danas, skoro svaka demokratska država na svetu ima najmanje jednu Veliku masonsku Ložu.

[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Admin dana Pet 10 Dec - 23:39, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Re: Masoni i tajna drustva   Pet 10 Dec - 21:58

Uloga i struktura

Dobrotvorna karakteristika bratstva bila je odgovorna za uspostavljanje masonskih domova za brigu ostarelih masona, njihovih udovica i siročadi te škola za decu masonskih članova. Masoni su učeni da pomoć drugim masonima bude u drugom planu u odnosu na dužnost prema Bogu, otadžbini, porodici. Masoni se veoma razlikuju od ostalih dobrotvornih društava, kao i od Reda Čudnih Drugova (en. Order of Odd Felows), koje je sledeće najveće, privatno, međunarodno, bratsko udruženje, u tome što je milosrđe među članovima samo dobrovoljno. Slobodno zidarstvo je pre svega jedno obrazovno društvo koje teži da poduči svoje članove moralnoj filozofiji života.

Masonske organizacije se nazivaju Lože. Primanje članova u lože vrši se po određenom ritualu, a mrak, sveće, lobanje i sablje i sl. treba da učine što mističniji utisak na novoprimljenog i uvere ga u značaj masonstva. Tri i više Loža mogu da se udruže u Veliku Ložu ili Veliki Orijent. U nekim, po broju članova, većim masonskim zemljama, kao što su Škotska i Engleska, bilo je neophodno da se Lože prvo organizuju u Provincijske ili Distriktne Velike Lože, pa onda u Velike Lože.

Velike Lože su jednake i ne postoji nijedna koja ima primat. Odnosi između Velikih Loža se rešavaju međusobnim priznavanjem što članovima omogućava posećivanje. S druge strane, Masoni koji pripadaju Velikim Ložama koje međusobno nisu priznate je zabranjeno da ostvaruju masonski kontakt (naravno, to ne utiče na normalne odnose - prijateljske, rodbinske i slično).
[uredi] Slobodni zidari

Slobodni zidar može postati svaki muškarac. No, naravno moraju se ispuniti određeni uslovi. U angl-centričnoj masoneriji je vera u "Vrhovno Biće", koje Slobodni Zidari nazivaju Vrhovni Neimar Svemira. Ateisti ne mogu postati masoni u anglo-centričnom sistemu, ali mogu u Velikom Orijentu Francuske ((fr)) i organizacijama koje VOF priznaje. Osim toga, jedini preostali uslov je da kandidat nema krivični dosije. Potom se uputi molba nekom masonu za prijem. Onda, Majstor sa Savetom poseti mogućeg člana i njegovu porodicu da bi ih upoznao, saznao zbog čega osoba želi da postane mason i slično. Na osnovu izveštaja masoni odlučuju da li će primiti novog brata ili ne (obično je odgovor pozitivan). Može se, pak desiti da mason sam izabere neku osobu istaknutu u društvu za budućeg brata - kako se masoni međusobno oslovljavaju. Osoba može postati mason i ako joj je otac bio mason. To su luftoni.Najveći sistemi

Mnoštvo masonskih redova je buknulo počevši od XVII veka. Dva masonska sistema se zovu Red Jorka i Škotski Red. Nijedan od njih nije u vezi sa Jorkom, Engleskom ili Škotskom. Jorški Red je osnovan u kasnom XVIII veku i zove se Glavni, a članovi Kraljevski Venac (4 stepena); sledeći korak je Tajni Red, a članovi su Kraljevski i Odabrani Zidari (3 stepena); konačni je Viteški Red, a članovi su Vitezovi Hramovnici (3 stepena). Škotski Red je osnovan u Čarlstonu, Južna Karolina, 1801. (33 stepena uključujući tri Stepena Simboličke Lože).

U mnogim drugim grupama, povezanim sa Jorškim Redom, članovi su uglavnom izabrani, ali ponekad i izglasni. Oni su zainteresovani za poseban vid slobodnog zidarstva uključujući i istraživanje slobodnog zidarstva. Poznati su: Kraljevski Red Škotske (The Royal Order of Scotland), Savezni Masonski Stepeni (The Allied Masonic Degrees), Crveni Krst Konstantina (The Red Cross of Constantine), Masonsko Društvo Rozenkrojcera (The Masonic Rosicrucian Society - SRICF), Red Strogog Obreda (The Rite of Strict Observance - CBCS), Red Velike Akademije (The Grand College of Rites), Vitezovi Masoni (Knight Masons), Red Plute (The Order of Corks), Jorški Krst Časti (The York Cross of Honour), Plavi Monasi (The Blue Friars), Sveti Kraljevski Venac Viteških Sveštenika Hrama (The Holy Royal Arch Knights Templar Priests) i Red Istočne Zvezde (Order of the Eastern Star) (red za supruge Masona). Postoje i „mistični stepeni“, poput Grobnica (The Shrine), Pećina (The Grotto) i Visoki Kedrovi Libana (The Tall Cedars of Lebanon), takođe od značaja. Manje skupine se bave posebnim vidovima Veštine.
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Masonski Simboli   Pet 10 Dec - 21:59

Masonski simboli

Osnovni simboli su uglomer (prikazan sa stranama na gore i uglom na dole) i šestar (sa kracima na dole). Ovakva postavka ponekad sadrži i latinično slovo "G".

Svevideće oko. Obično predstavljeno u trouglu; simbol prisutan u mnogim kulturama Davidova zvezda ili Grb Kralja Solomona. ne pojavljuje se ni u jednoj staroj hebrejskoj knjizi; primenjivala se na Bliskom istoku zajedno sa svastikom. Davidova zvezda je simbol Kraljevskog Luka. Davidova zvezda je sačinjena od dva trougla, od kojih je jedan okrenut vrhom na dole dok je drugi okrenut vrhom ka gore. U okultizmu, trougao sa dva ugla gore, a jednim dole-predstavlja stilizaciju ljudskog bića, čoveka. Dok, trougao sa jednim uglom gore i dva dole, predstavlja stilizaciju vatre, plamena,... koji je u svim paganski, okultnim religijama bio stilizovani prikaz božanstva. Iz toga, da se izvesti logičan zaključak, da je Davidova zvezda stilizovani prikaz sjedinjavanja čoveka i nekog metafizičkog bića,... što je cilj, kako masonerije-tako i svih drugih okultnih religija: cilj je postati BOG-a ne služiti Bogu.

T. Simbol „tau“ (T) je jevrejski simbol koji su nosili keniti pre nego ih je Mojsije pronašao u Sinajskoj pustinji; na takvom krstu je razapet Isus, ne na ovakvom - †; egipatski hijeroglif u obliku krsta znači Spasitelj - jevr. Ješua - grč. Isus; stoga, ovaj znak (†) ne predstavlja oblik raspeća već njegovo ime.

Trostruki „tau“. Masonsko obeležje koje predstavlja kralja, sveštenika i proroka.

Riba. Simbol nazoreja, na arapskom nazarani - male ribe, otuda Isus Nazarećanin; oznaka za sveštenstvo.

Mitra. Mitra sa razdvojenim prednjim i zadnjim delom je i danas kapa biskupa. Jakov Pravednik je bio prvi biskup; hijeroglif za boga Amon-Ra. Amon iliti amin.
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: KOMITETE 300-Tajno drustvo   Pet 10 Dec - 22:05

KOMITET 300

Vrhovno tajno društvo, sastavljeno od nedodirljivog vladajućeg sloja, koji uključuje englesku kraljicu, holandsku kraljicu, dansku kraljicu i ostale evropske kraljevske porodice. Na samrti engleske kraljice Viktorije, matrijarha venecijanske porodice crne aristokratije, te aristokrate su odlučile da se pripadnici svetske aristokratije, radi sticanja vlasti u celom svetu, "moraju udružiti" sa nearistokratskim, ali neverovatno moćnim ljudima iz poslovnog sveta, na svetskom nivou, pa su tako vrata za sticanje vrhunske moći otvorena i, kako to engleska kraljica voli da kaže, "pučanstvu".
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Bildeberg grupa    Pet 10 Dec - 23:09

Bildeberg grupa

Ovo tajanstveno ime potiče od imena hotela "de Bilderberg" u mestu Osterbek, nedaleko od Arnhema gde je princ Bernhard od Holandije, muž kraljice, okupio evropsku finansijsku i industrijsku elitu u maju 1954.g. Bili su tu prisutni i Američki predstavnici. Čelo ove organizacije je baron Edmund de Rotčild. Danas Bilderber grupa obuhvata oko 120 ličnosti koje u Evropi nešto znače. Cilj im je stvaranje jedinstvene Evrope, a kasnije stvaranje države zvana zemlja. Evropska zajednica je politička unija, a to je delo grupe Bilderberg. Oni su elitni internacionalni klub tehnokrata, orijentisanih ka "napredku", a kojim predsedava princ Bernhard od Holandije (Berhard der Niederlande), i koji u velikoj tajnosti dolazi na konferenciju jednom do dva puta godišnje. (Njegova porodica je glavni vlasnik kompanije Rojal Dač Žel Oil). U članstvu su zastupljene visoke finansije kao i prominentni političari i intelektualci internacionalne prevencije. Napori su usmereni na koordinaciju američke i evropske elite.
Bilderberg - organizacija je demokratski nelegitimni globalni upravljački odbor, koji utvrđuje smernice i načela politike, koja se nastavlja u zemljama "demokratskog" sveta. Na konferencijama iza zatvorenih vrata, ne na sastancima na vrhu, ne u parlamentima i skupštinama "zvanične" politike, donose se osnovne političke odluke.
Finansijski dominantan u Bilderbergu je familija Rotčild, za razliku od Tilateralne komisije gde je dominantan ekonomski lobi Rokfelerovih. Poslednjih godina je došlo do malog sukoba u okviru finansijske elite - Bilderbergeri podržavaju hrišćanski elemenat, a Tilateralna grupacija muslimanski, što se sve jasno ocrtava u svakodnevnoj "javnoj" politici. Nažalost i Jugoslavija je deo toga - prepuštanje Kosova muslimanima je ponajviše zasluga Trilateralne grupacije i jenog od njihovih značajnih finansijera - Saudijske Arabije.
Avgusta 1991.g. službeno glasilo Vatikana ("Opsevatore Romano") u svom komentaru posvećenom jugoslovenskoj krizi tra�i od međunarodne javnosti da Srbiju "stavi" u granice iz 1914.g. Na osnovu sporazuma postignutog između Gorbačova i Buša Jugoslavija je izašla iz zone Američkog centralnog interesa i prepuštena je sveri nemačko-italijanskog (vatikanskog) interesa i uticaja. U realizaciji je opcija pola-pola iz Jalte.
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Re: Masoni i tajna drustva   Pet 10 Dec - 23:27

RIMSKI klub

je vrhovna zaverenička organizacija, brak između angloameričkih finansijera i starih evropskih porodica crnog plemstva, posebno tzv. londonskog, venecijanskog i đenovskog "plemstva". Ključ uspešne kontrole sveta su njihova sposobnost stvaranja divljih ekonomskih recesija i kriza, te upravljanja tim recesijama i krizama. Komitet 300 ima zadatak da podstakne socijalne nemire na svetskom nivou, posle kojih sledi recesija kao ublažavajuća priprema za nadolazeće ozbiljnije stanje. To mu je glavna metoda stvaranja masa širom sveta, koje će postati primaoci "pomoći" u budućnosti.

Čini se da Komitet veliki deo svojih važnih odluka, koje se tiču ljudskog roda, temelji na filozofiji poljskog aristokrate Feliksa Đerlinskog, koji je smatrao da je ljudski rod tek malo iznad goveđeg. Kao veoma blizak prijatelj britanskog tajnog agenta Sidnija Rajlija (Rajli je, zapravo, bio kontrolor tokom prvih godina boljševičke revolucije) često se poveravao Rajliju u pijanom stanju. Đerlinski je, naravno, bio zver koja je u pravljala aparatom "crvenog terora". Tokom jedne pijanke rekao je Rajliju:

- Čovek nema nikakvu važnost. Vidi šta se dešava kada ga izgladniš. Počne da jede svog mrtvog druga da bi preživeo. Čoveka zanima samo sopstveno preživljavanje. Samo to je važno. Sva ta Spinozina filozofija samo je jedno veliko đubre.

RIMSKI klub ima sopstvenu obaveštajnu agenciju, a koristi i Rokfelerov Interpol. S njom vrlo tesno sarađuje svaka američka obaveštajna služba, kao i KGB i Mosad. Jedina obaveštajna agencija koja je ostala izvan njenog domena bio je istočnonemački Štazi. Rimski klub ima i sopstvene, visoko organizovane, političke i ekonomske agencije. Upravo su one predsedniku Reganu naložile da zadraži usluge Pola Vokera, takođe važnog člana Komiteta 300. Voker je ostao na položaju predsednika Odbora Američke narodne banke, uprkos tome što je Regan, još dok je bio predsednički kandidat, čvrsto obećavao kako će ga otpustiti čim on, Regan, bude izabran za predsednika.
Rimski klub je, nakon što je odigrao ključnu ulogu u Kubanskoj nuklearnoj krizi, svoj program "upravljanja krizom" (preteču organizacije FEMA) pokušao da proda predsedniku Kenediju. Nekoliko naučnika Instituta "Tavistok" posetilo je predsednika Kenedija s namerom da mu objasne šta to znači, ali je Kenedi odbio njihov savet. Iste godine u kojoj je Kenedi ubijen Institut "Tavistok" je opet bio u Vašingtonu na razgovoru sa čelnicima NASA. Ovog puta razgovor je bio uspešan. NASA je "Tavistoku" dala ugovor o proceni uticaja njenog budućeg svemirskog programa na američko javno mnjenje.

UGOVOR je poveren Institutu za istraživanje Stenford i Korporaciji "Rand". Većina materijala koje su priipremili instituti "Tavistok", "Stenford" i "Rand" nikada nije ugledala svetlo dana i zapečaćeno je do današnjeg dana. Nekoliko senatora, članova odbora i pododbora za nadzor tog projekta, kojima sam se obratio kako bih dobio informacije, rekli su mu da nisu "nikada čuli za to", a nisu imali pojma ni o tome gde bih mogao da pronađem to što tražim. Toliku moć i ugled su imali kod Komiteta 300.
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Re: Masoni i tajna drustva   Sre 15 Dec - 0:46

Tajna društva:

• Ljudska elita je okarakterisana kao superiorna u znanju i moći. U zavisnosti od toga kako se ovo znanje i moć koriste, oni mogu biti pozitivne ili negativne orijentacije. Tajna društva nastoje da se što više izoluju od generalne populacije i da bi se zaštitili i da bi mogli raditi u miru, ili kako bi uvećavali svoj napredak prikriveno manipulirajući populaciju.

• Ono što karakteriše tajna društva je to što su oni elita, ali to baš nisu u potpunosti svi njihovi dijelovi. Neki samo ostaju prikriveni radi boljeg vršenja njihovog posla. Neki nesporazumi iz prošlosti su uzrokovali njihova progonstva i zato su oni naučili da ne „bodu oči“ svojim prisustvom.

• Svi oni započinju kao elitne grupe sa namjerom da kontroliraju, ili pozitivne grupe predane očuvavanju, usavršavanju i dijeljenju znanja, ali kasnije neminovno postaju korumpirane. Ovo uzrokuje podjele u okviru tih grupa na taj način što pozitivni dijelovi idu sve dublje u tajnost dok se korumpirani dijelovi pridružuju mračnoj hijerarhiji koja manipuliše čovječanstvom.

• Uopšteno, tajna društva poput „Rozenkrojcera“ ili „Slobodnih masona“ (zidara) popunjavaju svoje niže redove regrutujući razne uspješne članove iz opšte populacije. Bratstvo i dobra volja karakteriše ove spoljne nivoe, ali često oni su jedan kontrolni mehanizam za uzdržavanje pozitivnih individua od širenja njihovog znanja tako što ih navode da polažu zakletve kojima se obavezuju na tajnost. Od ovih članova, oni sa primjernim potencijalom za mračno se regrutuju u više nivoe tajnih društava i postavljaju na pozicije moći kako bi sprovodili plan djelovanja mračne hijerarhije.

• Tajna društva često sadrže dualnosti. Mračna strana teži za znanjem i moći da manipuliše ostalima, a svijetla strana teži da zaštiti to znanje od zloupotrebe. I onda imamo borbe koje se vode između onih koji to znanje zloupotrebljavaju i onih koji su predodređeni da ga štite. I ove bitke se najčešće vode kroz obične ljude (mase), koji su bukvalno slijepi da uvide svoje vlastito učešće u jednom nevidljivom ratu.

• Sva mračna tajna društva koriste znanje kako bi uvećali svoje moći i sposobnosti da manipuliraju i pokoravaju. Ovo se postiglo čupanjem (izvlačenjem) znanja iz generalne ljudske populacije, kupovanjem „mozgova“ kako bi vršili nekakva egzotična istraživanja, pretraživanjem planete za skrivenim znanjem drevnih civilizacija (Templari i Društvo lobanje i kostiju su znali/znaju za ovo), kanaliziranjem raznih okultnih demonskih sila radi znanja, i radeći sa vanzemaljskim hiperdimenzionalnim grupama za njihovu tehnologiju i tako im služeći u ostvarivanju njihovog plana.

• Tajna društva nastoje da zadrže koncentraciju specifičnih krvih linija porijekla, mahom onih krvnih linija u kojima veliki udio ima vanzemaljska genetika, sa namjerom da ih genetički približi i poveže sa vanzemaljskim frakcijama. Ovo je zbog toga što genetika i duša nastoje da odgovaraju i obostrano utiču jedna na drugu. Zbog toga predsjednici posjeduju jaku koncentraciju kraljevske krvi, jer je genetika u direktnoj vezi sa prirodom duše i odgovarajuće sudbine. Isto bi se moglo reći i za pozitivno orijentisane duše – one takođe nastoje da se inkarniraju u okviru određenih krvnih linija, ali ove krvne linije je teže pratiti zbog toga što božanski sinhronicitet prirodno prilagođava njihovo grananje i spajanje umjesto da radi na sklapanju brakova kao što to rade kraljevske porodice.
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
padreex
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 287
Datum upisa : 05.06.2011
Godina : 32

PočaljiNaslov: Masoni samo žele da dokrajče hrišćanstvo   Ned 6 Nov - 18:44

VLADAVINA TAJNOM - MODERNA TAJNA DRUŠTVA (Masoni protiv hrišćanstva) (19)

Masonerija nije privezak hrišćanske religije. Najveće tajne reda, od kojih neke izgledaju kao antiteza hrišćanstvu, godinama izazivaju veliku sumnju i zabrinutost, uključujući tu i davnu zabranu od strane crkve.

Papa Klement XII osudio je masoneriju kao pagansku i nezakonitu. Masoni izgradili javni most modernom dobu za tajna učenja drevnih misterija, navlačeći na sebe gnev i crkve i države


Svaki pokušaj dublje rasprave o unutrašnjem radu i filozofiji masona utopio bi se u beskrajnim detaljima i nerazrešenim polemikama. Oni su, uostalom, tajno bratstvo i potrebne su im neke tajne.

Dovoljno je reći da su masoni izgradili javni most modernom dobu za tajna učenja drevnih misterija, navlačeći na sebe gnev i crkve i države.

Ovo je jasno rekao masonski pisac Hol, koji je napisao: "Masonerija je, dakle, više od obične društvene organizacije, stara nekoliko vekova i može se smatrati ovekovečenjem filozofskih misterija i posvećenosti starih naroda".

Vilmshurst je bio još jasniji. On je pisao: "Kada je hrišćanstvo postalo državna religija a crkva svetska sila, materijalizacija njenog učenja naglo se razvijala, da bi se vekovima samo uvećavala. Umesto da postane ujediniteljska snaga, kako su njene vođe računali, njena veza sa "zemaljskim posedima" učinila je silom raspada. Zloupotrebe su dovele do šizmi i sektaštva... dok su se protestantske zajednice i takozvane "slobodne" crkve nesrećno samoizolovale od izvornih tradicija tako da su njihova zamišljena sloboda i nezavisnost, u stvari, postale robovanje sopstvenim idejama koje nisu imale veze sa primitivnim spoznajama, a nije postojalo ni razumevanje onih misterija koje moraju da budu dublje od egzoterične narodne religije datog vremena... Od progona misterija u VI veku, njihova predanja i učenje tajno su se nastavili i zahvaljujući tom nastavku postoji današnji masonski sistem."
Organizovana religija

Dakle, poznata nam je još jedna tajna. Masoni i njihovi preci su preneli znanje neprijateljsko i opasno za organizovanu religiju.

Iako prihvataju hrišćanske ideale bratske ljubavi, milosrđa i istine, čak i masonski pisci daju jasno do znanja da masonerija nije privezak hrišćanske religije. Najveće tajne reda, od kojih neke izgledaju kao antiteza hrišćanstvu, godinama izazivaju veliku sumnju i zabrinutost, uključujući tu i davnu zabranu od strane crkve.

Dana 28. aprila 1738. samo godinu dana nakon što je mason Remzi javno saopštio vezu između masona i zabranjenih vitezova templara, papa Klement XII izdao je svoju poznatu bulu, In eminenti. Osudio je masoneriju kao pagansku i nezakonitu i zapretio je ekskomunikacijom svim katolicima koji se u nju učlane.

Savremeni hrišćanski autori takođe osuđuju ovaj red. "Masoni imaju samo jedan cilj", zaključuje Eperson. "Oni postoje zato da dokrajče hrišćanstvo..."

Drugi u masonima vide, u najboljem slučaju, ambivalentan stav prema religiji. Novinar Stil, koji je sačinio poveliku studiju o ovoj grupi, napisao je 1990: "Svaki aspekt masonerije kao da ima dobru i lošu stranu - opako i benigno tumačenje. Oni koji žele da u njenim simbolima pronađu hrišćansko tumačenje mogu o tome da nađu obimnu masonsku literaturu. Oni koji žele da pokažu da je masonerija zaista oblik deizma - sačinjen od svih religija i vera - mogu to lako da urade".

Vebsterova je, pišući 1924. izrazila slično mišljenje: "Istina je da je masonerija, uopšteno rečeno, sistem vezivanja ljudi za bilo koji cilj, budući da je očito da alegorije i simboli, kao dž i dž u algebri, mogu da se tumače na stotinu različitih načina".
Tajne masonerije

Ipak, sami masonski autori otkrivaju da red nije lišen metafizičkih razmišljanja, već je pre veoma posvećen razumevanju božanskog. "Oslobođen ograničenja vere i sekte, (mason) je gospodar svih vera", pisao je Menli P. Hol. "Masonerija... nije vera ili učenje nego univerzalni izraz božanske mudrosti... koja se otkriva preko tajne hijerarhije prosvetljenih (iluminiranih) umova".

Hol je video masoneriju kao "svetski univerzitet koji prenosi liberalne veštine i nauke duše svima koji žele da ih čuju". On je rekao da su predanja stotina religija i znanje više hiljada doba iznedrili masonsku filozofiju.

Vilmshurst se jasno izrazio da je masonerija "sistem religijske filozofije po tome što nam daje nauk o svemiru i našem mestu u njemu".

Iako je pisao dvadesetih godina XX veka, Vilmshurst je zvučao kao naš nenadmašni savremenik. Pisao je o "pozitivnoj energiji", reinkarnaciji ili regeneraciji duha, kao i o "auri", kojom je objašnjavao Josifov višebojni biblijski kaput. Išao je čak tako daleko da je napisao: "Baš kao što naša esnafska organizacija ima više skupštine i savete... tako i u moćnom sistemu univerzuma postoje nivoi višeg života, hijerarhije nebeskih bića koja rade i upravljaju... izvan moći našeg shvatanja".

Kazavši sve ovo, Vilmshurst je naveo da "tajne" masonerije imaju veze sa samoposmatranjem ljudske duše, ali da "osim ove kratke napomene nije umesno reći nešto više". Očito je da sve masonske tajne nisu dostupne uprkos bogatstvu objavljene građe.


[You must be registered and logged in to see this link.]

_________________
Верујем Господе и исповедам да си Ти заиста Христос Син Бога Живога,који си дошао у свет да грешнике спасеш од којих сам први ја,.....
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
padreex
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 287
Datum upisa : 05.06.2011
Godina : 32

PočaljiNaslov: Re: Masoni i tajna drustva   Ned 15 Jan - 23:31

Сачувај нас Господе од овог зла!!!

_________________
Верујем Господе и исповедам да си Ти заиста Христос Син Бога Живога,који си дошао у свет да грешнике спасеш од којих сам први ја,.....
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Masoni i tajna drustva   

Nazad na vrh Ići dole
 

Masoni i tajna drustva

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ČUVAJ VERONAUKU :: Društvene teme :: Дух времена-глобализам :: Масони и тајна друштва-