ČUVAJ VERONAUKU

Pravoslavni sajt da sačuvamo veronauku.
 
PrijemПорталPublicationsTražiČesto Postavljana PitanjaPristupiRegistruj se
Zadnje teme
 SVETA PETKA
Image hosted by servimg.com
Image hosted by servimg.com
Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету
thesiswritingservice.net

Delite | 
 

 Tajna drustva u Srbiji

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorПоследња порука
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Tajna drustva u Srbiji   Sre 15 Dec - 0:40

Tajna društva u Srbiji: Masoni, templari, rotarijanci

I u Srbiji deluju tzv. tajna društva koja su oduvek izazivala pažnju javnosti, među kojima su najpoznatiji masoni, templari i rotarijanci.

Obnavljanje rada masonske Velike lože "Jugoslavija" u junu 1990. izazvalo je izuzetnu pažnju javnosti, medija i istraživača, koja traje i danas, piše "Politika".

Ova pažnja je usmerena ne samo na bratstvo slobodnih zidara, već i na druge organizacije diskretnog i tajnog karaktera, za koje su počele da kruže vesti kako se osnivaju i u Srbiji.

Uprkos iskustvima iz proteklih dvadeset godina, ova pažnja nije jenjala, šta više, ona je rasla, jer su u međuvremenu u javnost iznete mnoge činjenice i saznanja o ovim organizacijama, ponajpre o masoneriji i njenom radu u Jugoslaviji i Srbiji.

Miloš Janković, autor knjige o tajnim društvimam koja danas deluju u Srbiji, stavio je masone, templarske vitezove (Red vitezova Hrama jerusalimskog) i rotarijance, pri čemu je ta društva doveo u vezu s tajnim političkim društvima na širem planu - u istorijskom pogledu s karbonarima, a u aktuelnom smislu sa Institutom za međunarodne odnose, Bilderberg grupom, Trilateralnom komisijom i organizacijom "Lobanja i kosti".

U toj priči rezervisano je mesto za nejavne i za tajne organizacije, pri čemu je masoneriji, iz mnogo razloga, obezbeđeno mesto na vrhu lestvice javnog interesovanja, što je slučaj i u Srbiji. Između ostalog i zato, što teorija o "masonskoj zaveri" dugo traje, pokrenuta je još krajem 18. veka, neposredno posle Francuske revolucije.

Bogata tradicija tajnih udruživanja na ovom prostoru, kojoj nisu mogla da odole ni mnoga od najvećih imena moderne srpske istorije, ostavila je duboke tragove delovanja ne samo masonerije, nego i drugih diskretnih i tajnih organizacija.

Danas u Srbiji deluju i pripadnici Malteških vitezova, odnosno Suverenog vojnog i milosrdnog reda svetog Jovana Jerusalimskog, Rodosa i Malte. Oni su presudno zainteresovani za čuvene hrišćanske relikvije, ruku svetog Jovana Krstitelja, ikonu bogorodice Filermose i česticu Časnog krsta koje se čuvaju u Crnoj Gori.

Deluje i organizacija vitezova templara Srbije, u okviru američkog Templarskog reda, organizacije Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH), registrovane u Švajcarskoj, koja je načinila raskid s izvornim templarima.

Vreme tranzicije oživelo je i dobru tradiciju humanitanog rada rotarijanaca, ali je tranzicija istovremeno uselila na ovaj prostor i predstavnike nekih teško objašnjivih, neonacističkih i neofašističkih kripto organizacija, o čijim centralama može da se zaključuje isključivo na osnovu podataka iz virtuelnog sveta Interneta.


"Masoni Srbije moraju da se ujedine"

Temelje savremene demokratije u Srbiji nepobitno su izgradili masoni, kaže za "Politiku" Tahir Hasanović, veliki sekretar za spoljne poslove Regularne velike lože Srbije, najmasovnije masonske organizacije u Srbiji.

"Regularna velika loža Srbije pravni je i međunarodno priznati naslednik Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca 'Jugoslavija', osnovane 1919. godine. Prilikom obeležavanja 90. godišnjice od osnivanja lože u Beogradu prošle godine upriličen jedan od najvećih ikada održanih masonskih skupova, čiji je domaćin bila RVLS. Prisustvovalo mu je 168 gostiju iz celog sveta, među kojima su bila 23 velika majstora i specijalni izaslanik vojvode od Kenta", kaže Hasanović.

Sagovornik smatra da je današnja razjedinjenost među masonima u Srbiji posledica raskola koje su se javljali u prošlosti. Hasanović ipak veruje da će se podeljena zajednica srpskih slobodnih zidara uskoro ujediniti.

Regularna Velika Loža Srbije je 'zaštitnica' 25 slobodnozidarskih loža, čije bratstvo broji skoro 1.000 članova. Među 'braćom' je najviše mladih ljudi, što je gotovo tipično za zemlje koje još grade svoj demokratski kapacitet.

"Ideje humanosti su u razvijenim državama već ostvarene, pa je s druge strane razumljivo da u zemljama u razvoju postoji veća potreba za neprestanim isticanjem ideja moralnosti, humanosti i tolerancije u prvi plan", rekao je Hasanović.

On smatra da je uticaj masona u Srbiji danas nedovoljan, te da "braća" moraju više da se angažuju da Srbiji bude bolje. S predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kaže, zvanični kontakti ne postoje, a i kada je u pitanju saradnja sa institucijama države, odnosi nisu na višem nivou.


U Srbiji oko 200 templara

Međunarodna organizacija Vrhovnog reda vitezova Jerusalimskog hrama registrovana (OSMTH) je u Ženevi kao nevladina i nepolitička, a u svetu ima oko 5.000 članova. OSMTH se smatra hrišćanskom ekumenskom organizacijom, a među najistaknutijim svetskim templarima, koji su dobili savetodavni status pri UN, nalaze se i pojedini članovi američkog Senata, neki evropski političari, kao i potomci kraljevskih loza.

Templari su u Srbiji registrovani kao Udruženje nastavljača hrišćanskog viteštva Vitezovi Templari Srbije, i jedina su zvanična organizacija te vrste na Balkanu. Veliki priorat Srbija danas broji blizu 200 članova, uključujući i Priorat Bugarske i Komanderije u Crnoj Gori, na Kipru i u Republici Srpskoj. Organizacija Vitezova templara Srbije prva je članica OSMTH iz jedne pravoslavne zemlje.

Danas je ovaj red organizacija otvorena za muškarce i žene, koji prihvataju njegove ciljeve, ali i koji svojim životom, ponašanjem i prethodnim delovanjem zaslužuju da postanu njegovi članovi.


Rad rotarijanaca je javan

Prvi rotari klub u Srbiji osnovan je 1928. godine u Beogradu. Osnivač je bio Vojislav Kujundžić, a prvi predsednik Ferdinand Gromberg, vlasnik Smederevske železare – današnjeg Ju-Es Stila i suvlasnik Borskog rudnika.

Obnova rotarijanstva u Jugoslaviji započeta je 1989. godine, kada je u Beogradu formiran Inicijativni odbor za reosnivanje Rotari kluba Beograd, čiji je predsednik bio Dragan Brajer. Rotari klub Beograd primljen je međunarodnu organizaciju rotarija 8. maja 1992. godine.

Postoje brojne predrasude kada je rotarijanstvo u pitanju, jer se često povezuje sa radom masonskih loža. Za razliku od masona, rad rotari klubova je javan, otvoren za goste, predavače, novinare. Takođe, rotari prima žene u svoje članstvo od 1989. godine. Danas, 1,2 miliona rotarijanaca pripadaju nekom od oko 30.000 klubova u više od 160 država u svetu.

Rotarijansku značku nekada su nosili i britanski premijeri Vinston Čerčil i Margaret Tačer, pisci Ivo Andrić i Tomas Man, kao i američki predsednik Džon Kenedi.
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Милан Вечански
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 361
Datum upisa : 05.12.2010
Godina : 32
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Re: Tajna drustva u Srbiji   Pet 18 Mar - 1:20

Да ли мислите да постоје тајна друштва која имају утицај на живот људи у Србији?
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Георгије
Искусни форумаш
Искусни форумаш
avatar

Broj poruka : 113
Datum upisa : 18.03.2011
Godina : 24
Lokacija : Звечан

PočaljiNaslov: Re: Tajna drustva u Srbiji   Sub 19 Mar - 18:19

У политици нема случајности!

Није чудо што тајна и дискретна друштва у Србији и даље голицају несмањену пажњу јавности.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Нацрт масонског храма архитекте Николаја Краснова

„У политици се ништа не догађа случајно. Шта год да се деси, можете се кладити да је тако планирано.”

И сам повезан с тајним друштвима, иначе масон, наведене речи изговорио је Френклин Д. Рузвелт, знаменити председник САД у три мандата (од велике економске кризе 1933. до пред сам крај Другог светског рата). Наведена тврдња свакако се није омакла једном од славне „велике тројице”, јер је Рузвелт, заједно са Стаљином и Черчилом, тајно креирао архитектонику поратног светског поретка, на састанцима у Техерану 1943. и на Јалти 1944. године. Као што је познато, тај поредак је отишао у историју с падом Берлинског зида 1989. године.

Тај колосални догађај, у још постојећој СФР Југославији, пратиле су последње припреме за обнављање Велике ложе „Југославија”, основане у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1919, која се „самоуспавала” 1940. јер је рат већ куцао и на наша врата.

Обнављање рада Велике ложе „Југославија” у јуну 1990. изазвало је изузетну пажњу јавности, медија и истраживача. Ова пажња била је усмерена не само на братство слободних зидара, већ и на друге организације дискретног и тајног карактера, за које су почеле да круже вести како се оснивају и у Србији.

Упркос искуствима из протеклих двадесет година, ова пажња није јењала, шта више, она је расла, јер су у међувремену у јавност изнете многе чињенице и сазнања о овим организацијама, понајпре о масонерији и њеном раду у Југославији и Србији.

Поклопило се то с болним искуством унутрашњих ратова и транзиције на локаланом плану, на шта је утицала трансформација глобалног поретка у коме је успостављена доминација једне суперсиле (САД).

Показало се да су ти процеси више него плодно тло за оживљавање старих и производњу нових уверења, али и предрасуда, о свакојаким силама и скривеној моћи које нам кроје капу и преко наших леђа остварују сопствене стратешке и краткорочне интересе, користећи се у тим работама и утицајем припадника овдашњих (полу)тајних организација.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Познати симбол слободних зидара

На другом полу јавне сцене, истовремено је дискредитован сваки покушај да се овдашњи ратови, мрвљење државне територије и суверенитета, рационално доведу у узрочнопоследичну везу с глобалним збивањима. Поготово са оним играчима на светској и европској сцени који своје интересе бране на различитим тачкама планете, без обзира на цену коју други плаћају због оружаних, економских и финансијских ратова, због производње бескрупулозних лажи и манипулације доведене до готово непојмљивих размера.
Настојања да се продре у дубину и капиларну структуру тих процеса и њихових последица и у Србији, у поменутом кругу мишљења дискредитује се као приклоњеност „теорији завере”, чијој критици је, на пример, посвећена књига Јована Бајфорда „Теорија завере, Србија против ’новог светског поретка’”. Ова књига је настала на основу Бајфордових докторских студија на Универзитету у Лафбороу у Великој Британији.

Отприлике у исто време када се књига Јована Бајфорда појавила у преводу на српски језик (2006), објављена је још једна књига из овог тематског круга, такође настала на основу одбрањене докторске дисертације, али у овом случају на Криминалистичко-полицијској академији у Београду.

Милош Јанковић, аутор књиге, на листу тајних друштава која данас делују у Србији ставио је масоне, темпларске витезове (Ред витезова Храма јерусалимског) и ротаријанце, при чему је та друштва довео у везу с тајним политичким друштвима на ширем плану, наиме у историјском погледу с карбонарима, а у актуелном смислу са Институтом за међународне односе, Билдерберг групом, Трилатералном комисијом и организацијом „Лобања и кости”.

Као особит феномен, ,,теорију завере” је подвргао критици пре пола века Карл Попер, поричући утицај на историјске токове оних који „заверенички снују да своју мисао спроведу у дело”, односно да свој скривени интерес остваре, а онда да га бране и у пољу јавности.

Отприлике у исто време када је Попер дигао свој глас против „теорије завере”, почетком 1960-их, двојица аутора, Дејвид Вајз и Томас Б. Рос, објавили су књигу под насловом „Невидљива влада”, мислећи на САД, коју ЦИА ипак није могла да забрани, иако је то покушала.

На неки начин, ова књига је запалила искру која је до данас прерасла у неку врсту глобалног пожара, чему је одлучујуће допринео Интернет. Све већи број аутора, конзервативаца и либерала, десничара и левичара, доказује пресудан утицај на свакидашњи живот и на дубље друштвене процесе, оне моћи која је заснована на интересима невидљивих, доминирајућих структура корпоративног финансијског система, који управља унутрашњом и спољном политиком великих сила, пре свега САД, а поготово политиком клијентистичких држава, у које многи убрајају баш Србију.

У тој причи резервисано је место за нејавне и за тајне организације, при чему је масонерији, из много разлога, обезбеђено место на врху лествице јавног интересовања, што је случај и у Србији. Између осталог и зато, што теорија о „масонској завери” дуго траје, покренута је још крајем 18. века, непосредно после Француске револуције.

Богата традиција тајних удруживања на овом простору, којој нису могла да одоле ни многа од највећих имена модерне српске историје, оставила је дубоке трагове деловања не само масонерије, него и других дискретних и тајних организација.

Од „Хетерије”, преко карбонара, анархистичких група инспирисаних „Катехизисом револуционара” Сергеја Нечајева, до теозофа из круга Хелене Блавацке, која је свирала на двору Обреновића, као и низа национално револуционарних организација на преласку из 19. у 20. век, све до најпознатијих „Уједињење или смрт” и „Младе Босне”, а онда и бољшевика.

Времена су се, дабоме, променила.

Данас у Србији делују и припадници Малтешких витезова, односно Сувереног војног и милосрдног реда светог Јована Јерусалимског, Родоса и Малте. Они су пресудно заинтересовани за чувене хришћанске реликвије, руку светог Јована Корститеља, икону богородице Филермосе и честицу Часног крста које се чувају у Црној Гори.

Делује и организација витезова темплара Србије, у оквиру америчког Темпларског реда, организације Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH), регистроване у Швајцарској, која је начинила раскид с изворним темпларима.

Шушка се и о раду Розенкројцера, древног мистичког Редаруже и крста, познатог под скраћеницом А.М.О.Р.С. (AntiquusMysticusque Ordo Rosae Crucis), чији припадници тврде да су у овом реду деловали и древни филозофи Талес и Питагора.

Време транзиције оживело је и добру традицију хуманитаног рада ротаријанаца, али је транзиција истовремено уселила на овај простор и представнике неких тешко објашњивих, неонацистичких и неофашистичких крипто организација, о чијим централама може да се закључује искључиво на основу података из виртуелног света Интернета.

Све у свему, није чудо што тајна и дискретна друштва у земљи Србији и даље голицају несмањену пажњу јавности.

Баш зато што никако да се дође до одговора на питање да ли се у политици ишта догађа случајно, или је то што се догађа планирано, као што је тврдио Рузвелт.

_________________
Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу.
Хлеб наш насуштни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим.
И не уведи нас у искушење, но избави нас од злoга.

Амин.
Nazad na vrh Ići dole
Георгије
Искусни форумаш
Искусни форумаш
avatar

Broj poruka : 113
Datum upisa : 18.03.2011
Godina : 24
Lokacija : Звечан

PočaljiNaslov: Re: Tajna drustva u Srbiji   Sub 19 Mar - 18:34

админ ::
Да ли мислите да постоје тајна друштва која имају утицај на живот људи у Србији?

Помаже Бог, пријатељу!

Ја мислим да постоје. Цела данашња власт је у неком тајном друштву, дефинитивно....Питање је само ко стоји иза ове данашње позорнице у Србији? Вероватно су то Ротшилдови.....

_________________
Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу.
Хлеб наш насуштни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим.
И не уведи нас у искушење, но избави нас од злoга.

Амин.
Nazad na vrh Ići dole
draganaV
Почетник
Почетник


Broj poruka : 3
Datum upisa : 10.12.2010

PočaljiNaslov: Re: Tajna drustva u Srbiji   Čet 24 Mar - 11:31

SLAZEM SE,ONI SU JEDNI OD VODECIH U OVOM NOVOM PORETKU.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Tajna drustva u Srbiji   

Nazad na vrh Ići dole
 

Tajna drustva u Srbiji

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ČUVAJ VERONAUKU :: Društvene teme :: Дух времена-глобализам :: Масони и тајна друштва-