ČUVAJ VERONAUKU

Pravoslavni sajt da sačuvamo veronauku.
 
PrijemПорталPublicationsTražiČesto Postavljana PitanjaPristupiRegistruj se
Zadnje teme
 SVETA PETKA
Image hosted by servimg.com
Image hosted by servimg.com
Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету
thesiswritingservice.net

Delite | 
 

 Čakre-energetski centri

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorПоследња порука
Danijela
Искусни форумаш
Искусни форумаш
Danijela

Broj poruka : 65
Datum upisa : 07.12.2010
Godina : 33
Lokacija : Novi Sad

PočaljiNaslov: Čakre-energetski centri   Pet 17 Dec - 2:46

[You must be registered and logged in to see this link.]


Čakre su moćni energetski centri duše. Svaka pojedinačno ima posebnu funkciju i određene moći. Zdravstveno stanje naših čakri utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje. Postoji nekoliko različitih delova duše, čakre su jedan osnovni deo. Postoje sedam osnovnih čakri koje se nalaze duž kičme i one su najmoćnije. Šest manjih, ali podjednako moćnih čakri nalaze se na svakoj strani kukova, ramena, i slepoočnica.

Najmoćnije od ovih jesu čakre ramena. Čakre deluju tako što nam ojačavaju dušu sa energijom. Ovih trinaest čakri su ključne za život. Niko ne može da živi bez njih.

PRVA, KORENA ČAKRA, ’’MULADHARA’’ ŠTO ZNAČI, ’’KOREN’’.

* LOKACIJA: Koren repne kosti
* ELEMENT: Zemlja
* BOJA: Crvena
* BROJ ’’LATICA’’: 4
* PLANETA: Saturn
* DAN: Subota
* METAL: Olovo
* FUNKCIJA: Preživljavanje, prizemljenje
* UNUTRAŠNJE STANJE: Stabilnost

Osnovna/korena čakra poznata u Sanskritu kao ’’Muladhara’’ kontroliše creva, bešiku, niže debelo crevo, noge, i adrenalinske žlezde. Ova čakra je crvene boje. Element joj je zemlja, metal olovo, i vladana je planetom Saturn. Prvi je od tri čvora, druga dva se nalaze kod srca i kod šeste čakre iza trećeg oka. Ova čakra daje stabilnost i uzemljenje. Vlada opstankom i instinktima. Korena čakra daje nam volju za opstankom, našu osnovnu sliku-sebe, i osećaj sigurnosti. Bes i požuda potiču od ove čakre, otuda fraza ’’videti crveno’’.
Prve tri čakre su najuticajnije u radu sa crnom magijom.


DRUGA SAKRALNA ČAKRA (SVADISTHANA)

* LOKACIJA: Između navalne i pubične kosti
* ELEMENT: Voda
* BOJA: Narandžasta
* BROJ LATICA: 6
* PLANETA: Mars
* DAN: Utorak
* METAL: Gvožđe
* FUNKCIJA: Seksualnost, zadovoljstvo, rađanje, kreativnost, sedište seksualne energije.
* UNUTRAŠNJE STANJE: Kreativnost

Sakralna čakra poznata u Sanskritu kao ’’Svadisthana’’ je takođe znana i kao seksualna čakra. Ova čakra je narandžaste boje i kontroliše seksualnu požudu, seksualne i reproduktivne organe, niži abdomen, i bubrege. Element joj je voda a metal gvožđe. Vladana je planetom Mars. Utiče na radost, zadovoljstvo, seksualnost, i kreativnost. Sakralna i solar pleksus čakra pojačavaju delovanje seksualne magije.


TREĆA SOLARNA ČAKRA (MANIPURA)

* LOKACIJA: Malo iznad pupka blizu solarnog pleksusa
* ELEMENT: Vatra
* BOJA: Žuta
* BROJ LATICA: 10
* PLANETA: Sunce
* DAN: Nedelja
* METAL: Zlato
* FUNKCIJA: Volja, moć, manipulacija
* UNUTRAŠNJE STANJE: Moć volje, izbor momenta

Solar pleksus čakra poznata u Sanskritu kao ’’Manipura’’ jeste čakra volje. Ovo je odakle moć borbe proističe. Vlada sistemom za varenje, stomakom, pankreasom, i mišićima. Solar pleksus čakra je žute boje i vladana je Suncem. Element joj je vatra a metal zlato. Ovu čakru osoba koristi da nametne svoju volju drugima.


ČETVRTA, SREDIŠNJA SRČANA ČAKRA (ANAHATA)

* LOKACIJA: Središte grudi
* ELEMENT: Vatra/Vazduh
* BOJA: Zelena
* BROJ LATICA: 12
* PLANETA: Venera
* DAN: Petak
* METAL: Bakar
* FUNKCIJA: Emocije
* UNUTRAŠNJE STANJE: Osećaji

Srčana čakra poznata u Sanskritu kao ’’Anahata’’ jeste elektrana duše. Vladana je planetom Venera, metal joj je bakar, a element vazduh. Ezoterički, vladana je Suncem, element joj je vatra, a metal zlato. Kontroliše ljubavne emocije, timus žlezdu, pluća, i srce. Kontroliše cirkulatorni sistem duše.
Srčana čakra je elektrana duše. Srčana čakra ima moć nad besom, hrabrosti, strahom, i snažnom energijom. Ova energija može biti eksplozivna. Element vatre vlada srcem i povećava adrenalin pri borbi ili bežanju. Srčana čakra je centar našeg napada i odbrane; ovim možemo napasti sa agresijom i poraziti neprijatelje. Srčana čakra pod voljom i kontrolisanim tehnikama disanja može ugrejati telo i odupreti se hladnoći. Kada usmerena, srčana čakra može nas ispuniti sa energijom, vitalnošću, neustrašivošću, i pouzdanjem.Moćna srčana čakra omogućava nam da uživamo više u životu.Ona je veza između viših i nižih čakri, kao što corpus callossum spaja obe hemisfere mozga. Više čakre deluju sa astralom; astralnim vidom i telepatijom, povezujući se sa drugima duhovno i prebacujući svoju volju, šaljući primajući telepatske poruke (3će oko), astralnim sluhom i komunikacijom (grlo) i astralnim znanjem i razumevanjem univerzuma (kurnska).
Niže čakre deluju sa zemaljskim radnjama- preživljavanje (korena), seksualnost, kreativnost (2ga) i volja, opiranje (3ća). Srčana čakra jeste gde imamo svoj životni cilj. Zato što je toliko važna, tu neprijatelj najčešće napada. Bogovi i Faraoni Drevnog Egipta se mogu često videti sa prekrštenim rukama preko svojih grudi. Ovo simbolizuje zaštitu najvažnije srčane čakre.
U Srpskom jeziku, često smo čuli izreke ’’goruće srce’’ ’’ima srca’’ i tako dalje. Srčana čakra povezana je sa žarom osobe za životom, ciljevima, osećaju kontrole, samo-poboljšanju. Imati srce pri postizanju svojih najviših ciljeva, nagon koji vas gura ka najboljem što možete biti, entuzijazam i lična motivacija što nas gura napred, goruća ŽELJA. Ovako napredujemo i postižemo.
Poznati atletičari koji koji uspeju da budu među prvima na Olimpijskim igrama jesu oni koji su potpuno koncentrisani na svoj sport i trening i imaju goruću želju do tačke opsesije da uspeju na sam vrh. Oni imaju srce. Neprijatelj napada srce jer ovde se pokretajuća životna-sila, ambicija i elektrana duše nalazi. Posledice osiromašene srčane čakre jesu depresija, apatija (ne marenje ni za šta; ravnodušnost), samo postojanje a ne zapravo življenje, biti bezumni rob, razdvajanje od svih emocija i osećanja. Krajnji rezultat jeste samoubistvo ili smrt jer više ništa nije bitno.

PETA GRLENA ČAKRA (VISHUDDI)

* LOKACIJA: Grlo
* ELEMENT: Vazduh
* BOJA: Nebesko plava
* BROJ LATICA: 16
* PLANETA: Merkur
* DAN: Sreda
* METAL: Merkur
* FUNKCIJA: Komunikacija, samo-izražavanje
* UNUTRAŠNJE STANJE: Duhovni sluh, intelekt

Grlena čakra poznata kao ’’Visudda’’ u Sanskritu, vlada vratom, tireoidnom žlezdom, grlom, ustima, glasom, sluhom, i dušnikom. Ova čakra je nebesko plave boje i vlada komunikacijom, intelektom, i samo-izražavenjem. Njena planeta je Merkur, metal tečni Merkur ili živa, i element joj je vazduh. Ova čakra takođe vlada astralnim sluhom.

ŠESTA ČAKRA TREĆE OKO (AJNA)

* LOKACIJA: Iza trećeg oka
* ELEMENT: Eter
* BOJA: Indigo/plavkasto-ljubičasta
* BROJ LATICA: 2
* PLANETA: Mesec
* DAN: Ponedeljak
* METAL: Srebro
* FUNKCIJA: Duhovni vid
* UNUTRAŠNJE STANJE: Intuicija

Šesta čakra poznata kao ’’Ajna’’ u Sanskritu nalazi se tačno iza trećeg oka. Treće oko je produžetak ove čakre i vlada astralnim vidom. Ova čakra je duhovno sedište duše. Kada aktivirana, često će zasijati svetlo. Vlada nad očima, fizičkim i astralnim vidom i pinealnom žlezdom. Ljubičasto-plave/indigo boje je, element joj je eter, metal srebro, planeta Mesec. U ovoj čakri se susreću ida i pingala i ova čakra je duhovno sedište duše. Pri nekim radovima, energija je usmerena iz korene čakre, nagore duž kičme do šeste čakre i projektovana je kroz treće oko, kao što se vidi u mnogim Egipatskim hijeroglifima.


SEDMA KRUNENA ČAKRA, SEDIŠTE BOŽANSKOG, (SAHASRARA)

* LOKACIJA: Vrh glave
* ELEMENT: Voda
* BOJA: Ljubičasta
* BROJ LATICA: Lotos od 1000 latica
* PLANETA: Jupiter
* DAN: Četvrtak
* METAL: Kalaj
* FUNKCIJA: Prosvetljenje
* UNUTRAŠNJE STANJE: Blaženstvo

Krunska čakra poznata kao ’’Sahasrara’’ u Sanskritu nalazi se na vrhu glave, tačno na vrhu. Ljubičaste je boje, vlada mozgom, štitnom žlezdom, nervnim sistemom. U alegoriji, njen simbol je hiljadu-latični lotos. Ovaj simbol ima poreklo još u Drevnom Egiptu. Ova čakra pobuđuje blaženstvena stanja. Demoni su me izvestili da je vladana elementom vode. Ova čakra vlada nad svim astralnim čulima. Kada je otvorena i aktivirana, osoba može čuti astralne glasove.
Nazad na vrh Ići dole
 

Čakre-energetski centri

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ČUVAJ VERONAUKU :: Zdravlje i medicina :: Метафизика-