Чувај веронауку

Живот
 
PrijemПорталTražiČesto Postavljana PitanjaPristupiRegistruj se
Zadnje teme SVETA PETKA
Image hosted by servimg.com
Image hosted by servimg.com
Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

Delite | 
 

 -Arhitektonsko-građevinski delovi Pravoslavnog Hrama-

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorПоследња порука
Gost
Gost
avatar


PočaljiNaslov: -Arhitektonsko-građevinski delovi Pravoslavnog Hrama-   Pon 2 Jan - 16:54

-Arhitektonsko-građevinski delovi Pravoslavnog Hrama-

-Potreba za hrišćanskom arhitekturom je izrasla iz pravilnih susreta u prvim hrišćanskim privatnim kućama. U trenutku kada je veličina pojedinog društva prerasla privatne prostore u kojima se susretalo- počela je gradnja zgrada koje su bila namenjene za bogosluženja. Ka velikom zamahu u gradnji prostora za bogoslužbe došlo je posle milanskog edikta cara Konstantina I.

Pravoslavna arhitektura ima liturgično značenje, simboliku same liturgije. Istorija crkvene arhitekture je duga i ostavila je veliku raznolikost nacionalnih izraza i stiliva, zavisno od vrmena u kome su crkve nastajale. Svim pravoslavnim hramovima, zajednička je ideja da je "hram mesto na kome, kroz učestvovanje u svetoj liturgiji crkve, mi ulazimo u zajednicu sa carstom Božijim". Pravoslavni hramovi se obično dele na tri dela:pripratu ili predvorije (narteks), srednji deo hrama-brod (naos) i oltar. Sva tri dela su često ukrašena freskama i ikonama, od kojih su često mnoge od izuzetne umetničke vrednosti, kao na primer freska Beli anđeo. U pravoslavlju se smatra da crkva ne treba da postane svrha samo kao građevina, već da mora da nam pomogne da izgradimo duhovnu vezu sa Bogom.

Arhitektonski, crkve se razlikuju u zavisnosti od podneblja, vremena nastanka i pripadnosti. Na tlu Srbije postoje crkve iz raznih razdoblja i raznih stilova. Rane crkve su građene kao rimske bazilike, zatim pod uticajem romanike (koja je na tlu Srbije prerasla u grčko-vizantijski stil), da bi se kasnije razvili raški i moravski stil. U Srbiji nema gotskih crkava, koje su karakteristične za katoličku Zapadnu Evropu. Nakon turske okupacije, u Srbiji se crkve više ne grade, osim crkava brvnara. Posle oslobođenja od Turaka, knjaz Miloš započinje sveobuhvatnu obnovu Srbije, što podrazumeva i gradnju novih crkava, koje su uglavnom u baroknom stilu. Dolazak Karađorđevića na vlast poklapa se sa traženjem nacionalnog stila u arhitekturi, tako da crkve sve više liče na one koje su se gradile pre turskih osvajanja, a taj stil se, uz vrlo malo osavremenjavanja, održao sve do početka 21. veka.
-Hrišćanski hramovi se postavljaju u pravac istok-zapad. Istočni deo hrama je oltar (sve pravoslavne Crkve, po drevnoj tradiciji , okrenute su Oltarom prema istoku-ulaz je naspram Oltara, na zapadu. Nekada ima i odstupanja, ali su ona uslovljena gradskim planom izgradnje). Smatra se da je to najsvetiji deo hrama. U oltaru se nalazi :časna trpeza-presto, proskomidija i đakonik.na časnoj trpezi se moraju nalaziti:antimins, Sveto Jevanđelje, krst, darohranilica u kojoj se nalaze čestice za pričešćivanje bolesnika, mironosnica-potrebna za sveto krštenje, čiraci sa svećama, kandilo i službenik. Proskomidija je mesto u oltaru, gde se čuva sve što je potrebno za bogosluženje:putir, diskos, koplje, kašičica, odela za službu... Naziv đakonik je nastao otuda što je đakon zadužen da se stara oko pomenutih predmeta.
U delu hrama pred oltarom, obično odvojenim sa jednim ili dva stepenika od naosa crkve, se nalazi pevnica, severna i južna. U malim crkvama se ponekad nalazi samo jedna. Za pevnicom u toku bogosluženja se nalaze pojci koji aktivno učestvuju na službi. Odgovaraju na jektenije, pevaju ili čitaju određene crkvene tekstove.Kako je propisano tipikom.

- Središnji deo ili brod se prostire od priprate do oltara, od priprate se deli upuštenim stepenikom ili zidom, a od oltara velikom pregradom (стасиа -pregrada) koja je sva ispunjena ikona i naziva se ikonostas. U brodu, na sredini Hrama nalazi se stočić na kome se nalazi ikona zaštitnika tog Hrama, tj. ikona svetitelja kojem je crkva posvećena. Taj stočić naziva se tetrapod i na njega se za velike praznike polaže ikona svetitelja koji se tog dana proslavlja.

- Priprata je prvi deo crkve, a prostire se od ulaska u crkvu pa do prvog stepenika. U nekim crkvama podeljena je zidom od središnjeg dela, a u nekim samo stepenikom ili ogradicom. U prvim vekovima u ovom delu crkve stojali su takozvani oglašeni , nekršteni koji su se spremali za svetu tajnu krštenja, pokajnici, grešnici i ljudi drugih veroispovesti.U današnje vreme se tu uglavnom nalayi mala crkvena prodavnica.Nazad na vrh Ići dole
 

-Arhitektonsko-građevinski delovi Pravoslavnog Hrama-

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Чувај веронауку :: Уметност и култура :: Архитектура-