ČUVAJ VERONAUKU

Pravoslavni sajt da sačuvamo veronauku.
 
PrijemПорталPublicationsTražiČesto Postavljana PitanjaPristupiRegistruj se
Zadnje teme
 SVETA PETKA
Image hosted by servimg.com
Image hosted by servimg.com
Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету
thesiswritingservice.net

Delite | 
 

 Загробни живот

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorПоследња порука
padreex
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 287
Datum upisa : 05.06.2011
Godina : 32

PočaljiNaslov: Загробни живот   Sub 17 Dec - 14:58

3АГРОБНИ ЖИВОТ (грч: Ζωή μετά θάνατον - живот после смрти); живот после биолошке смрти тела, која неминовно долази као последица човековог огреховљеног живота на земљи; по Православном учењу - једна од главних јеванђелских истина да после смрти тела, човекова бесмртна душа продужава вечно да живи; циљ свих хришћанских напора, подвига и врлина јесте уподобљење душе за заједницу са Богом, у вечном животу, након одвајања душе од тела. (Флп 3,8-14)


Пролаз душе кроз митарства по одласку из тела, у пратњи Анђела чувара

Човекова душа јесте његова једина апсолутна вредност, јер је саздана по обличју бесмртнога Бога, тј. човекова душа јесте бесмртна, а управо је на томе, по Православном учењу, заснована могућност и стварност општег Васкрсења мртвих. Да није тако, хришћанска вера била би највећа утопија. После смрти тела, тј. после изласка душе из тела и земаљског живота, људске душе улазе у загробни живот, с целокупном својом религиозно-моралном садржином, са свим вредностима и манама. Ту се људским душама, на Посебном суду, одређује привремено боравиште (душе се деле на две групе - на праведне и грешне), које траје до Последњег суда. Како је религиозно-морална садржина људских душа различита, тако је различито и њихово привремено стање. Пошто у загробном животу нема покајања, јер нема средстава спасења, религиозно-морална садржина људских душа не може да се промени њиховим властитим напорима. Једина помоћ коју тада могу да добију је од земаљске Цркве, кроз спомињања на Литургијама, молитвама Цркве и ближњих, као и њихово призивање Светитеља да се моле за опрост греха душа упокојених.

По казивању Божијег Откривења, живот људских душа у загробном животу може имати само два одговарајућа стања - стање блаженства и стање пребивања у Аду. По стању душе, њој се додељује одговарајуће место блаженства или место у Аду, према различитим и многобројним степенима моралног савршенства или порочности душе. Па на основу тога, постоје и само два места за душе - Рај и Ад. Између Посебног и Последњег суда, људске душе се налазе у стању у каквом су доспеле у загробни живот, а коначно одредиште душе је познато тек после Последњег суда. У загробном животу, људске душе располажу потпуном личношћу и самосвешћу; оне обављају све психичке функције (осећају, сазнају, расуђују), а очигледне примере за то налазимо у Јеванђељу по Луки (16,23-29).
Из Догматике Авве Јустина о загробном животу

Целокупну еванђелску благовест ο човеку и ο спасењу, ο обогочовечењу човека, Богочовек Господ Христос заснива на истини: човек је боголико, и зато бесмртно биће, биће саздано за живот вечни. Господ Христос поступа са човеком као са бесмртним бићем кога је смрт унаказила и учинила смртним, и кога треба лечити и спасавати од смрти бесмртношћу и животом вечним. Све се у Еванђељу своди на то, како да се човеку осигура бесмртност и живот вечни. То је основна благовест Богочовека.

Може се рећи: Христово Еванђеље је Еванђеље ο вечном животу човековом, животу који почиње на земљи а продужава се у другом свету. Спаситељ је и дошао у наш свет да уништи смрт и обасја живот човеков у обадва света, и у земаљском и у загробном. (2 Тм 1,10) По Спаситељевом божанском учењу: овај живот на земљи јесте темељ на коме се зида живот вечни.(1 Тм 6,19) Веровати у Богочовека Христа значи: непрестано се борити и мучити за живот вечни, на који је човек и позван када га је Бог створио боголиким. (1 Тм 6,12) У самој ствари, сви хришћанинови напори, подвизи и врлине имају за циљ: помоћу њих достићи у васкрсење мртвих, осигурати себи живот вечни. (Флб 3,8-14) Господ Христос је и дошао у овај свет: "да свему да живот вечни". (Јн 17,2)

Својим Еванђељем Господ Христос је обухватио живот човеков и у овом и у загробном свету. Еванђеље Христово је не само блага вест за човека у овом свету него и у оном. Човеков живот иза гроба природна је и логична последица његовог живота у овом свету. То је једна од главних еванђелских истина. Спаситељева благовест ο загробном животу човековом казује нам шта бива са човеком када телом умре а бесмртном душом крене у онај свет, каква је њена тамошња судбина и каква њена вечност. (Том III, Богочовек као Судија, Есхатологија)
Свети Оци о загробном животу

Светоотачка литература обилује сведочанствима о вери Православних у загробни живот, и овде ћемо навести само неколико цитата.

Св. Николај Велимировић: "Је ли смрт крај свега? Није, веруј; она је почетак свега; почетак новог, правог живота. Веруј у Васкрсење Христово, и веруј у загробни живот, и веруј у опште Васкрсење и Страшни Суд." (Пролог)

Св. Марко Ефески: "Ако су душе отишле из овог живота у вери и љубави, па ипак носећи на себи неки грех - било да су то мали греси, за које се она уопште није кајала, или велики, за које, мада се кајала, није успела да принесе плодове покајања, такве душе, ми верујемо, дужне су да се очисте од такве врсте грехова, али не на некаквом месту испаштања (јер нам тако нешто, као што рекосмо, ниуколико није било предато); већ једино да се очисте уз помоћ самог страха приликом исхода из тела, као што то изричито каже Свети Григорије Двојеслов (в. IV, књ. "Разговора"); док ће друге бити принуђене да се очисте после исхода из тела, или још пребивајући на том земном месту, пре но што дођу на поклоњење Богу и удостоје се удела у блаженству, или, ако су њихови греси били тежи и дуготрајнији - то ће оне бити држане у Аду, али не ради тога да би заувек пребивале у огњу и мукама, већ као они које у тамници држе под стражом. Свима таквима, ми тврдимо, помажу молитве и Литургије које се за њих чине, уз садејство Божијег милосрђа, које сагрешења учињена по немоћи људској одмах презире и прашта, како говори Дионисије Велики у `Размишљањима о тајни свештеноупокојених`, а друге грехе после извесног времена праведним судом или такође разрешује и прашта, и то - савршено, или олакшава одговорност за њих до коначног Суда." (Прва беседа против латинске јереси чистилишта)

Св. Јован Златоусти: "Тада (по смрти) су нам потребне многе молитве, многи помагачи, мноштво добрих дела, велико заступништво Анђела док пролазимо кроз ваздушно пространство. Ако нам је на путу за страну земљу или град потребан путовођа, колико су нам потребнији путовође и помагачи да нас проведу поред невидљивих власти и сила које господаре у ваздуху, а које се још називају и гонитељима, митарима, порезницима." (Беседа о трпљењу и благодарењу и о томе да не треба неутешно плакати за упокојенима, а која се чита у Цркви у седму суботу по Пасхи и при сахрани упокојеног)

Св. Макарије Велики: "Када чујеш да се под небесима налазе реке змајева, чељуст лавова, силе таме и сажижући огањ који у сваки део тела продире, зар не знаш да ће они, ако не примиш залог Духа Светог, узети душу твоју при изласку из тела и спречити твој узлазак на Небеса" (Беседа 16, гл. 13).

Св. Јефрем Сирин: "Када застрашујуће чете дођу, када божански отмичари нареде души да напусти тело, када нас они на силу одведу, а затим нас приведу неизбежном судилишту.." (Св. Јефрем Сирин, том III, стр. 383-385)
Екуменистичко негирање загробног живота

Једна од многоборојних јереси коју екуменисти заговарају јесте негирање загробног живота. Негирање полази од тврдње да људска душа није бесмртна, што се онда одражава и на питање загробног живота. По њиховој заблуди, душа након смрти тела, престаје да постоји, тј. враћа се у небиће, да би из небића поново била враћена у биће по Другом Христовом доласку.

Такво учење је потпуно страно и непознато Православљу. Последица те јереси је и негирање потребе за молитвеним призивањем светитеља за затупништво пред Богом. Сви Црквени обреди који се односе на упокојене, по тој теорији, потпуно су бескорисни и непотребни. Ова јерес има за циљ да Православне на превару приближи веровањима протестантских секти, које у свом сплету заблуда негирају молитвено обраћање светима.

Сергеј Булгаков, један од промотера екуменистичке јереси, јасно показује одакле ова неистинита тврдња долази: "Не можемо се ујединити у молитви са нашом браћом у свему, тачније, не можемо се молити Мајци Божијој и светитељима заједно са протестантима... У име јединства у молитвама са њима, Православље мора да се омаловажи... и то је дозвољено као жртва љубави, одсуство неумољивог максимализма, а у складу са Апостолом Павлом који је био све свима."

Крајња порука екумениста је - одреците се Православне вере у загробни живот, и почните да верујете у лажи протестантских секти.

[You must be registered and logged in to see this link.]

_________________
Верујем Господе и исповедам да си Ти заиста Христос Син Бога Живога,који си дошао у свет да грешнике спасеш од којих сам први ја,.....
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
padreex
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 287
Datum upisa : 05.06.2011
Godina : 32

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Sub 17 Dec - 14:59

Какво је ваше виђење загробног живота?

_________________
Верујем Господе и исповедам да си Ти заиста Христос Син Бога Живога,који си дошао у свет да грешнике спасеш од којих сам први ја,.....
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Broj poruka : 40
Datum upisa : 27.11.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Čet 2 Feb - 22:39

Pozdravljam brata padrexa mada smo o ovome licno razgovarali a i citirao si neke tekstove iz Svetoga pisma pogotovo tekst LUKA 16,23-29. ja cu izneti svoje misljenje i pokusati da kroz Sveto pismo objasnim (jer je ono jedino Bogom dano ) o takozvanom zagrobnom zivotu.
Verovanje besmrtnosti ljudske duse je dans u svetu gotovo sveopsTe rasprostranjeno ,Vec stari Egipcani su verovali u besmrtnost duse,Od njih je ovo verovanje preslo kod Grka i Rimljana o od ovih kasnije u hriscansku crkvu.Materijalisti ,medjutim uce da smrt znaci definitivan covekov kraj i da nema buduceg zivota.
1.Ko ima besmrtnost?
,,Koji ce se u svoje vreme pokazati blazeni i jedini silni car nad carevima i gospodar nad gospodarima.Koji sam ima besmrtnost i zivi u svetlosti kojoj se ne moze pristupiti koga niko od ljudi nije vedeo niti moze videti kome cast i drzava vecna,,1.Timotiju 6,15.16.
Ovde je istaknuto da je samo BOG besmrtan a pravedni ce primiti besmrtnost od Hrista.Izvora besmrtnosti u casu uskrsnuca.Apostol Pavle kaze :,,Jer kako po Adamu svi umiru tako ce i po Hristu svi oziveti.Ali svaki u svom redu :novina Hristos ,a potom oni koji verovase Hristu o njegovu dolasku ,,1.Korincanima 15,52-55.
Vecni zivot ili besmrtnost nije urodjena osobona ljudske duse.Vecni zivot i besmrtnost nece primiti oni koji odbacuju Hrista.Besmrtnost je obecana samo onima koji prihvataju evandjelje i koiji ,,Bez prestanka cene dobro i traze slavu i cast i neraspadljivost.,, Rimljanima 2,7.
COVEKOVA PRIRODA
1.KAKO JE COVEK STVOREN
,,A stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljskoga ,i DUNU MU U NOS DUH ZIVOTA ,I POSTA COVEK DUSA ZIVA..1 Mojssijeva 2,7 vidi JOVAN 33,4.
Bog je coveka nacinio od materije (PRAHA ZEMALJSKOG) i dunuo u njega dah zivota .Tako je covek postao ziva dusa .OBRATITE PAZNJU NA CINJENICU DA BOG NIJE DUNUO U COVEKA ZIVU SILU ILI BESMRTNU DUSU VEC JE DUHNUO U NJEGA DAH ZIVOTA I COVEK JE POSTAO ZIVO BICE (DUSA ZIVA)
Sjedinjenjem tela i daha (zivotnoga duha )postao je licni zivot zivo bice ili ziva dusa.Elektricna sejalica sama od sebe ne daje svetlost ali kad elektricna struja prostruji kroz zice u sijalice tada nastaje svetlost.
2.STA JE ZIVA DUSA ?
Izraz ziva dusa znaci razumno zivo bice .Rec dus a znaci isto sto i lice -osoba .Telo nije neko duhovno bice zatvoreno u telo kao neki zatvor koja je sam telesni zivot zemaljska osoba koja ima svoj pocetak i kraj.
3.KAKVE SE FUNKCIJE PRIPISUJU LJUDSKOJ DUSI?
A-ZEDJ (PRICE 25,25)
B-GLAD-(PRICE 27,7)
C-JEDE,PIJE ,VESELI SE -(LUKA12,19)
D-OSECA I MISLI -(DELA 14,2)
E-UMIRE - (JEZEKILJ 18,4)
Rec dusa JEVREJSKI (NEFES) spominje se u Svetom pismu preko 800 puta i ima razlicita znacenja.Dusa je pre svega individualizirani zivot.Dusa nije neko duhovno bice zatvoreno u telo kao u neki zatvor ona je sam telesni zivot zemaljska osoba koja ima pocetak i kraj.
4.DA LI REC ,,DAH,, I ,,DUH,,ZNACE ISTO?
,,Odvratise lice svoje zaloste se ,uzmes im duh ginu i u prah svoj povracaju se.Posljes duh svoj ,postaju i ponovljas lice zemlji,,Psalam 104,29.30 (vidi O JOVU 27,3)
DUH oznacava najpre disanje zivotni princip univerzallnu energiju koja pokrece organizam .ALI U SVETOM pismu rec ,,duh,,ima katkada i drugo znacenje vise i dublje .Duh je vise deo u coveku sediste nasih pobuda ,razuma i moralne svesti (Rimljanima 1,9).Duhom covek dolazi u vezu sa BOGOM duhom pocinje delo obnovljenja koje evandjelje vrsi u coveku (2.Timotiju 4,22;Efe.4,23.)
STA BIVA SA COVEKOM KAD UMRE'
1.Telo se opet vraca u prah.
,,Jer si prah i u prah ces se vratiti,,1.Moj.8,19.(vidi PROP.3,20)
2.Duh (dah zivota)vraca se BOGU.
,,Ivrati se prah u zemlju ,kako je bio a duh se vrati k Bogu koiji ga je dao ,,.Propovednik 12,7.; 3,9. Psalam 104,26.
Kad je covek bio stvoren nacinjeno mu je najpre bilo telo od praha zemaljskoga.Tada je Bog dunuo u njegove nozdrve dah zivota icovek je postao bice koje misli oseca stvara odluke i radi.To bice nazvano je ZIVOM DUSOM.
KAD COVEK UMRE DESAVA SE SUPROTNO ,,IZADJE IZ NJEGA DUH (DAH) I VRATI SE U ZEMLJU SVOJU :TAJ DAN PROPADNU SVE POMISLI NJEGOVE ,,.PSALAM 146,4. SMRCU TELO SE VRACA ZEMLJI A DUH SE VRACA BOGU KOJI GA JE DAO.KAD BOG ODUZME ZIVIM BICIMA SVOJ DUH (DAH)ONA UMIRU.( O JOVU 34,14.15.)ONA OPET OZIVE KAD IM BOG POVRATI SVOJ DUH(JEZEKILJ 371-10)

COVEKOVO STANJE ZA VREME SMRTI
Mnogi veruju da smrt nije prestanak zivota nego da covek zivi i posle smrti i da se nalazi u svesnom stanju.
DA LI JE TO ISTINA ?DA LI JE COVEK SVESTAN ZA VREME SMRTI ?
EVO CETIRI TACKE KOJE ,,SVETO PISMO ,,ISTICE
1.TAJ DAN PROPADNU SVE POMISLI NJEGOVE. PS.146,4
2.MRTVI NE ZNAJU NISTA I NE OSECAJU NISTA . PROP.9,5.6.
3.MRTVI NE HVALE BOGA . PS.115,17.
4.SMRT SE UPOREDJUJE SA DUBOKIM SNOM .JOV.11,11-14.

Isus je Lazara podigao iz groba ali Lazar nije mogao nistada prica o tome sta je bilo sa njim u toju cetiri dana dok se nalazio u grobu jer se on nalazio u bsvesnom stanju slicnim dubokom snu.
BIBLIJA JASNO UCI DA MRTVI PRAVEDNICI NE IDU OKMAH POSLE SMRTI U RAJ ,NITI GRSNICI U PAKAO ILI CISTILISTE.Jedni i drugi odlaze u grob gde spavaju do uskrsnuca kada ce ih BOG podici iz grobova da bi im dao platu po njihovim delima (Jovan 5,28.29).
U grobu mrtvi spavaju i ne znaju nista o tome sta se zbiva pod suncem.
KO JE IZMISLIO TEORIJU O COVEKOVOJ URODJENOJ BESMRTNOSTI O COVEKOVOM SVESNOM STANJU ZA VREME SMRTI ?SOTONA JE jos u raju kazao EVI :,,NECETE VI UMRETI !,,(1,MOJ.3,4).
Medjutim BOG JE KAZAO ,,JER U KOJI DAN OKUSIS S NJEGA (S ZABRANJENOG DRVETA) UMRECES.1.MOJ.2,17.Sotona je tvrdio suprotno :,,necete vi umreti ,,.Sotona je prevario EVU i preko nje skoro celi svet .Ova zabluda o urodjenoj besmrtnosti ljudske duse koju je sotona izmisslio postala je deo verovanja Egipcana.Od ovih je presla Grcima i Rimljanima,a preko ovih kasnije u Hriscansku crkvu.
STA SU VRATA I VECNI ZIVOT'
,,Jer ce sam Gospod sa zapovescu s glasom arhandjelovim i s trubom Bozjom sici s neba i mrtvi u Hristu uskrsnuce najpre a potom mi zivi koji smo ostali zajedno snjim bicemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo i tako cemo svagda sGospodm biti ,,1.Sol.4,16.17.
,,Dalje dakle meni je pripremljen venac pravde kojice mi dati Gospod u dan onaj pravedni sudija ali ne samo meni nego i svima koji se raduju njegovu dolasku ,,2,Tim 4,8.
PREMA SVETOM PISMU SVI PRAVEDNICI CE UCI U NEBO U ISTO VREME.Hristov glas prilikom njegovog drugog dolaska OTVORICE GROBOVE SVETIH .MRTVI PRAVEDNICI CE USKRSNUTI I ZAJEDNO SA ZIVIM PRAVEDNICIMA KOJI CE BITI PREOBRAZENI BICE UZETI S HRISTOM U NEBO .ZA MRTVE PRAVEDNE USKRSNUCE SU VRATA ZA VECNI ZIVOT.
AKO MRTVI KAO STO NEKI VERUJU CIM UMRU ODLAZE U NEBO ILI PAKAO ZASTO I ONDA BILO POTREBNO USKRSNUCE.?
Ako je neko vec u paklu zasto bi bio oslobodjen i posle opet bacen u pakao ?Ili ako je neko na nebu zar ce on biti poslan u grob da uskrsne da bi se opet vratio u nebo ?
Ovakva nauka NEMA NIKAKVE LOGIKE .ISUS JE REKAO :,,IDEM DA VAM PRIPRAVIM MESTO I UZECU VAS K SEBI DA I VI BUDETE GDE SAM JA,,JOB.14,1-3
2.Sta je nasa jedina nada u vecni zivot?
Nasa je jedina nada u vecni zivot je Hristov dolazak i uskrsnuce jer ako nema uskrsnuca onda ce svi koji su umrli u Hristu propasti .Ali Hristost ce doci i uskrsnuce cese zbiti jer to BOG OBECAVA.
3.KAKAV SAVET NAM DAJE BOZJA REC?
,,Evo sad je vreme najbolje evo sad je dan spasenja,,2.Kor.6.2.
Hristos nam daje zivot i omogucava uskrsnuce . On ima besmrtnost ,On je izvor vecnog zivota (jovan11,25.).Ako zelimo da imamo vecni zivot zivot nepomucene radosti i srece onda treba da je nasa vera cvrsto ukotvljena u Hristu jer je on jedini put u zivot.

Nadam se da sam uspeo da kroz Sveto pismo ne koristeci se svojom naukom i naukom drugih nego Bozjom reci priblizno objasnim zivot ,smrt -zagrobni zivot i vaskrsnuce .Neka nas sve BOG blagoslovi i cuva u miru da zajedno proucavamo njegovu Svetu rec i izvucemo pouke za nas.
Nazad na vrh Ići dole
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Broj poruka : 40
Datum upisa : 27.11.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Pet 3 Feb - 21:36

Luka 16 ,23-29
Rzgovor izmedju Avrama i nekadasnjeg bogatasa treba shvatiti simbolicki.iz njega treba izvuci pouku da je svaki covek dobio dovoljno svetlosti da obavi zadatak koji mu je Bog namenio.Covekove odgovornosti uskladjene su sa njegovim prilikama i prednostima.Bog svakome daje dovoljno svetlosti i svoje milosti da obavi posao koji mu je dat.Ako covek propusti da ucini ono na sta slabija svetlost ukazuje kao na njegovu duznost,snaznija svetlost otkrila bi jedino njegovu nevernost ,njegov nemar da iskoristi blagoslove koje je dobio.Oni koji odbiju da budu prosvetljeni preko Mojsija i proroka i traze da vide neko veliko cudo ne bi bili osvedoceni ni da se ono stvarno dogodi.Primer o bogatasu i Lazaru pokazuje kako su dve grupe ,koje su prestavlajala ova dva coveka ,ocenjene u nevidljivom svetu.Hristos je tezio da rasvetli potamneli um jevrejskog naroda.Zato im je rekao :,,KADA BISTE VI BILI DECA AVRAMOVA,CINILI BISTE DELA AVRAMOVA.A SAD GLEDATE MENE DA UBIJETE,COVEKA KOJI VAM ISTINU KAZAH KOJU CUH OD BOGA .TAKO AVRAM NIJE CINIO.,,(Jovan 8,39.40)
Hristos nikakve zasluge nije pripisivao rodoslovima .On je ucio da duhovne veze zamenjuju svaku zemaljsku vezu.Zavrsni prizori u istoriji ove Zemlje opisani su na kraju price o bogatasu,Bogatas koji se hvalio da pripada Avramovim potomcima ipak je bio razdvojen od Avrama nepremostivom PROVALIJOM -POGRESNO RAZVIJENIM KARAKTEROM.Avram je sluzio Bogu i sledio Njegovuj rec verom i poslusnoscu.Medjutim bogatas se nije osvrtao na Boga i potrebe napacenog covecanstva.NEPREMOSTIVA PROVALIJA IZMEDJU NJEGA I AVRAMA BILA JE PROVALIJA NEPOSLUSNOSTI.Mnogi i danas idu istim smerom .IAKO SU UPISANI U CRKVENE KNJIGE NISU OBRACENI .ONI MOGU UCESTVOVATI U CRKVENIM SLUZBAMA MOGU PEVATI PSALAM ,,42,1. ALI TO PREDSTAVLJA LAZNO SVEDOCANSTVO.U Bozijim ocima oni nisu nista pravedniji od najgoreg gresnika.Dusa koja cezne za uzbudljivim svetovnim uzivanjima um koji je zaokupljen zeljom da se razmece ne mogu sluziti Bogu.Nauciti se od Hrista znaci primiti Njegovu blagodat koja je Njegov karakter.Medjutim oni koji ne cene i ne koriste dragocene prilike i posvecene uticaje na zemlji nisu osposobljeni da slave Boga na nebesima.Njigov karakter nije oblikoavn po ugledu na Bozji .Svojom nemarnoscu stvorili su provaliju koju nista ne moze da premosti .Njih od pravednika deli duboki ponor.
Ovo bi bilo ukratko sta simbolicki zanci tekst LUKA 16,23-29, Zato je potrebno procitati celo jevandjelje ili poglavlje da bi se shvatila sustina ,neka nam BOG pomogne Duhom Svetim da mozemo proucavajuci razumeti.Amin.
Nazad na vrh Ići dole
bambivkovic
Почетник
Почетник


Broj poruka : 15
Datum upisa : 25.10.2011
Godina : 35
Lokacija : Nis

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Čet 9 Feb - 22:22

Definitivno se ne slazem sa tobom "ucenik", tamo gde se ti pozivas na logiku, ja kazem da vrsis zamenu teza, svesno ili nesvesno...tvoj pogled na zagrobni zivot sa tako siromasnom argumentacijom, pada u vodu svakome ko cita Sveto Pismo...Brat padreex kao da je unapred znao i svrsishodno naveo poslednja dva pasusa...!!!
Nazad na vrh Ići dole
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Broj poruka : 40
Datum upisa : 27.11.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Uto 14 Feb - 20:13

Naravno svako ima pravo na svoje misljenje ,ako si primetio nisam omalazavao nicije razmislljanje kao ni to sto ja Padreex brat naveo tu svako treba prvo da shvati sam pojam navedenog teksta i gde se on tu nalazi ,a sve sto sam naveo je potkrepljeno Svetim pismom a ne nekim dodatnim ucenjima i isticanja svojih religijskih pravaca.A Sveto pismo je dato za proucavanje i poucavanje naravno i kao predlog procitati knjigu proroka MALAHIJE nekoliko puta onda ce tekstovi koje sam naveo biti jasniji.Lep pozdrav.
Nazad na vrh Ići dole
Igor Mayer Radovanov
Почетник
Почетник
avatar

Broj poruka : 12
Datum upisa : 03.01.2012
Godina : 36

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Sre 15 Feb - 19:51

Poštovani bambiivković ,slažem se sa Vašim mišljenjem.Oprostite,molim vas samo za jedno,nemojte koristiti znakove sarkazma prema ostalim članovima.
S dužnim poštovanjem.
Nazad na vrh Ići dole
bambivkovic
Почетник
Почетник


Broj poruka : 15
Datum upisa : 25.10.2011
Godina : 35
Lokacija : Nis

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Sre 15 Feb - 22:14

Iskreno se izvinjavam jer sam bio malo vise ponet emocijama u predjasnjoj poruci, ako moja poruka bilo kome izaziva bilo kakvu negativnu konotaciju, i najblazu.., izvinjavam se jos jednom..pogotovo bratu ucenik istine!!! Pa na kraju krajeva brat ucenik istine mi je pomogao jednom u mojoj zaboravnosti, da tako nazovem, na drugoj temi "borba protiv demona", na sta sam mu ja i zahvalan veoma! Brate ucenik hvala jos jednom, i u pravu si sad!! P.S. moram priznati da sam malo osetljiv po pitanju ekumenizma...
Nazad na vrh Ići dole
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Broj poruka : 40
Datum upisa : 27.11.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Čet 16 Feb - 20:03

A rod je duhovni:ljubav ,radost ,mir,trpljenje, dobrota ,milost,vera, krotost i uzdrzanje. Da Ne trazimo lazne slave razdrazujuci jedan drugoga i zavideci jedan drugome.(Efes.5,22.23.26.)
Ovim recima pozdravljam brata Bambivkovica i naravno bez ovih tekstova kakvi bi bili Hriscani ,svakoga ponesu emocije pa i mene ali zato imamo podsetnik BOZIJU REC I OBECANJA I ZAPOVESTI kroz koje cemo proslaviti nasega BOGA i razmeniti iskustva i razmisljanja a obaziruci se na navedeni tekst.Jos jednom pozdrav i slava BOGU.
Nazad na vrh Ići dole
Igor Mayer Radovanov
Почетник
Почетник
avatar

Broj poruka : 12
Datum upisa : 03.01.2012
Godina : 36

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Pet 17 Feb - 2:24

Svi smo mi braća i sestre i učimo život ceo.Prašina smo i pepeo.Sluge zaludne.Grešni,u Boga verujemo a Sile se Njegove odrekosmo.Ja prvi grešnik sam veći od svih najgrešniji.Radujem se da vidim da smo svi jedni prema drugima dobronamerni,da sa voljom dobrom svima pristupamo,da tako svagda voljom dobrom ,od Gospoda Isusa Hrista ,Presvete Bogorodice Dijeve Marije,koji nam dadoše da dobro činimo sve kroza volju dobru jedni druge podižemo.Jer svi mi pali jesmo,a nije coveku dobro sam biti,rece Najmilostiviji,Svemilostivi,Onaj sa kojim se radjamo i kroza smrt,vrata koja vode u život,prolazimo.
102. О, душо моја, ускоро ћеш све оставити и сви ће те оставити. Пријатељи ће те заборавити. Богатство ти неће требати, лепота ће увенути, снага нестати, тело иструнути, и душа наћи се у мраку. Ко ће ти пружити руку у тами и осамљености? Једини Христос Човекољубац, ако си се била за живота уз Њега приљубила. Он ће те извести из таме на светлост, и из осамљености на Небесни Сабор. Мисли о томе дан и ноћ, и према томе се владај. Нека ти је Христос Господ, цар љубави на помоћ. Амин.
Sv. Vladika Nikolaj Velimirović
Nazad na vrh Ići dole
Mihail
Почетник
Почетник


Broj poruka : 5
Datum upisa : 15.04.2012
Godina : 26

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Sre 18 Apr - 1:17

Apsolutno verujem u to da je zagrobni zivot samo put ka necemu lepsem i vecem ,put ka bozijoj slavi za sva vremena ,no iako sam mlad desavalo mi se da me je moj andjeo cuvar par puta izbavio iz situacije koja je mogla biti kobna po mene ,kao da zeli da mi kaze da moj zadatak na ovom svetu nije gotov .Ja braco i sestre imam drugo pitanje ,nigde ne mogu da pronadjem sta se desava sa decom koja mlada napuste ovaj svet ?(kada kazem mlada mislim na ispod 10 godina ) I sta se desava sa zivotinjama kada napuste ovaj svet ?izvinite ako pitanje nije na mestu ali ja ne mogu da nadjem drugu temu gde bih postavio ovakvo pitanje ? Слава Богу
Nazad na vrh Ići dole
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Broj poruka : 40
Datum upisa : 27.11.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Čet 19 Apr - 19:47

Pozdravljam brata Mihaila i pokusacu onako kako to Biblija govori da ti dam odgovor.

Zastupnici verovanja u besmortnost covekove duse u vecini neprijatno reaguju na ukazivanje istine da Biblija i zivotinje naziva imenom ,koje im potpuno i odgovara,zive duse.
Posto ni za covekovu ni za zivotinjsku dusu Biblija nikad ne tvrdi da je besmrtna jer nije i ne moze biti sa stanovissta ucenja Bibljije ne samo da ovo potpuno odgovara nego se i savrseno uklapa u celokupan izvestaj.
I zivotinje su od praha zemaljskoga ali je proces njihovog stvaranja tekao sasvim drukcije od procesa stvaraanja coveka .I zivotinje kao ziva bica imaju deo funkcija koje ima i covek :znaju da vole i znaju da su voljene ,znaju da se raduju ili tuze ,znaju da osecaju bol i sklanjaju se od njega ,znaju veoma dobro sta im prija i pokusavaju sebi da obezbede ono sto je najugodnije ,imaju dakle deo dusevnih funkcija koje ima i covek.One nemaju savest ,svest ,logiku ,sposobnost samostalnog razmisljanja ,nego samo instinkte.Ti instinkti su tako mudro stvoreni da ponekad lice na logicno razmisljanje i reagovanje.Iako nisu dakle ni blizu coveka u svim njegovim funkcijama a narocito funkcijam duha one nisu ni stvorene da budu gospodari planete kao razumni predstavnici Stvoritelja.Medjutim one mogu da budu na nivou na kojem se svaka vrsta od njih nalazi i jesu Duse Zive.Iako su i zivotinje duse zive one nemaju besmrtnu dusu kao sto je nema ni covek 1.Mojsijeva 1,20.21.24; 7,22;6,17;9,9-16.Sto znaci Bog ce po stvaranju nove planete po drugome dolasku imati vaskrsenje po svojoj volji sve sto je bilo Dusa Ziva.

U ljudskim verovanjima postoje krajnosti .Bebama koje nisu bile u stanju da ucine ni dobro za nagradu ni zlo za kaznu pripisuju se osobine koje skoro niko od ljudi ne poseduje.
Bebe ili deca koje nisu imale prilike da zauzmu bilo koji stav jer to ni nisu bile u stanju sta ce biti sa njima? Da su Adam i Eva ostali poslusni Bogu dosao be trenutak kada bi blagoslovom ,,radjajte se i mnozite se ,, oni imali bebe kao sto su ih imali posle pada.Kao sto covek nema zasluge za svoje sstvaranje tako ni ta BEBA nema zasluge , niti moze da odredjuje kada ce biti rodjena pre pada ili posle pada u greh.Ako su roditelji umrle bebe ili jedan od njih bili verni moze li BOG tu bebu da tretira kao da je rodjena u Raju i da je daruje vernima kao nagradu?Da li bebe pa i deca dok su jos nevina imaju u svom karakteru vise tragova rajskih osobina nego kada se kasnije iskvare? ,,MATEJ 18,3 Ako se ne povratite i ne budete kao deca necete uci u carstvo nebesko,,.Mlada deca dakle dok su jos neiskvarena blize su po karakteru ,slavi Raja nego sto su to mnogi stariji cak i posle dugih duhovnih borbi i ucenja.Cak ni tada jos nisu na nivou na koji treba da se povrate.Ako odrasli treba da budu vraceni na nivo dece da bi bili spaseni zasto i to dete kojemu se ne moze suditi ne bi moglo biti darovano vernom roditelju kao da je rodjeno u slavi Raja.
Dete ne moze primiti ni kaznu ni nagradu .Za njega nema nikakve osnove da bi se mogao izreci pravedan sud.Ako nemoze dobiti blagoslove uz nekoga ko na sudu moze biti proglasen pravednima, sta ce onda po ucenju Biblije biti sa bebama koje nemaju verne roditelje ? Da li ce biti tretirane kako da nikad nisu ni postojale?
O JOVU 10,18.19 STIH ,,ZASTO SI ME IZVADIO IZ UTROBE ?O DA UMREH ....BIO BIH KAO DA NIGDA NISAM BIO....,,
Nazad na vrh Ići dole
Mihail
Почетник
Почетник


Broj poruka : 5
Datum upisa : 15.04.2012
Godina : 26

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Čet 19 Apr - 21:11

nazalost brate po hristu sto se tice deteta pitam za moju stariju sestru koja je preminula nedugo nakon sto sam se ja rodio ,bila je krstena u pravoslavnoj crkvi i blagoslovena od strane njegove svetosti patrijarha pavla kao mala ,ali sa 6 godina se razbolela iz obicne prehlade je to preraslo u nesto mnogo vece i napustila nas je jako mala ,doduse moji roditelji su vernici ,oboje su pravoslavci i krsteni ,kao i ja tako da ma koliko bio to ocigledan odgovor da toliko mlado dete ne moze uciniti nista bogu zlo ali ipak bilo mi je vazno uverenje ,ne secam je se dobro i voleo bih nekad da je upoznam zato Crying or Very sad a sto se tice zivotinja hvala na odgovoru ,opet ocigledan odgovor ali nikad ni jedan covek ovoga sveta nije dostojan da zna boziju volju ,no svi smo deca njegova pa cak i zivotinje i ako je neko milostiv to je on ,ne verujem da ce tek tako ikoga ko je nevin napustiti kada nije napustao ni one neverne (i ovde ima tema cak "da li bi gospod bog oprostio djavolu " ) tesko da nece nagraditi one dobre i verne Smile pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Broj poruka : 40
Datum upisa : 27.11.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Pet 20 Apr - 16:58

Pozdravljam brata Mihaila naravno Bog je milostiv i nikoga nece napustiti ali svako mora da se istinski iz srca pokaje i prizna Hrista kao spasitelja i zivi po njegovom karakteru to je za one koji poznaju Boga ,a takodje Bog je obecao da nece ispastati oni kojima niko nije rekao istinu i Boziju rec a veruju na svoj nacin cak su i jaci u veri nego sto mi koji znamo , tako da te razumem i ja sam izgubio svoje prvo dete svega staro mesec dana i operisano pet puta ali zivim u veri i nadi verujuci u HRISTA I SVETO PISMO da kroz veru moju i moje porodice cemo ga videti u novome Jerusalimu .Neka Bog blagoslovi tebe i tvoju porodicu i neka vam vera bude jaka ,i da naravno pokajanje je veoma vazno te i onaj deo gde kazes da se Lucifer
pokajao Bog bi mu oprostio ali je i dalje ostao licemer ohol i sve sto nevalja jer Bog kaze Zakon moj drzite a to su zapovesti .Pozdrav .


Samo bih dodao da me ne razumes pogresno kao ni vecina koja ce procitati ovaj i predhodni tekst ZIVOTINJE NE VASKRSAVAJU njih ce BOG stvriti ponovo bez greha gde ce lav i jagnje spavati zajedno .
Nazad na vrh Ići dole
Mihail
Почетник
Почетник


Broj poruka : 5
Datum upisa : 15.04.2012
Godina : 26

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Pet 20 Apr - 19:09

Hvala brate ucenice ,danas nesto razmisljam ja mislim da ja nemam ni andjela ,ni arhandjela ,ni heruvima za cuvara niti ceo raj ,mislim da je bog moj licni cuvar brate moj ,ono sto sam tek nakon da kazem prosvetljenja(istinskog prihvatanja hrista nakon citanja biblije i shvatanja zapovesti ,i greha )shvatio ,svako vece pred spavanje mu se pomolim onako svojski istinski (licna molitva bez oce nas ) uvek za zdravlje i srecu i da nas cuva ,ne moram ni da mu kazem sta mi treba ,ono sto pomislim sutradan mi se ostvari (ne mislim materijalno {novac pre svega}) jednostavno bog mi je skoro poslao gorke suze ,ja sam mislio da mi gore oci bukvalno i od tad kao da je poslao vojsku da me cuva Слава Богу nego ja imam jos jedno pitanjce ,sto se tice zagrobnog zivota ,ljudi koji su do sada preminuli ,oni su kako ovde pise i dalje u snu do hristovog drugog dolaska ?koliko ja shvatam nisu jos u raju ili adu ?pozdrav i hvala na blagoslovu zelim ti sve najbolje ! Smile bog i vas blagoslovio
Nazad na vrh Ići dole
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Broj poruka : 40
Datum upisa : 27.11.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Pet 20 Apr - 22:00

Pozdravljam i hvala Bogu sto proucavas njegovu rec a moja je zelja da ti da Duha svetoga da je jos bolje razumes .

Na ovo tvoje pitanjce evo odgovora potkrepljenog Biblijskim tekstovima ,mada oni koji prihvataju neka druga ucenja nego sto je REC BOZJA nadahnuta licno HRISTOM ,nece se mozda sloziti ali ti procitaj navedene tekstove u Svetom pismu a sa obzirom da vec imas iskustvo sa BOGOM verujem da ces razumeti.Назад на врх Go down
Погледај профил корисника Пошаљи приватну поруку [You must be registered and logged in to see this link.]
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Држава: Србија
Broj poruka: 32
Популарност: 329
Репутација: 4
Datum upisa: 27.11.2011
Godina: 42


ПорукаНаслов: Re: Загробни живот Thu 2 Feb - 22:39 Select/Unselect multi-quote Одговорити са цитатом Измени/избриши поруку Report post to moderator or admin Lock post for new reports
Pozdravljam brata Mihaila ja cu izneti svoje misljenje i pokusati da kroz Sveto pismo objasnim (jer je ono jedino Bogom dano ) o takozvanom zagrobnom zivotu.
Verovanje besmrtnosti ljudske duse je dans u svetu gotovo sveopsTe rasprostranjeno ,Vec stari Egipcani su verovali u besmrtnost duse,Od njih je ovo verovanje preslo kod Grka i Rimljana o od ovih kasnije u hriscansku crkvu.Materijalisti ,medjutim uce da smrt znaci definitivan covekov kraj i da nema buduceg zivota.
1.Ko ima besmrtnost?
,,Koji ce se u svoje vreme pokazati blazeni i jedini silni car nad carevima i gospodar nad gospodarima.Koji sam ima besmrtnost i zivi u svetlosti kojoj se ne moze pristupiti koga niko od ljudi nije vedeo niti moze videti kome cast i drzava vecna,,1.Timotiju 6,15.16.
Ovde je istaknuto da je samo BOG besmrtan a pravedni ce primiti besmrtnost od Hrista.Izvora besmrtnosti u casu uskrsnuca.Apostol Pavle kaze :,,Jer kako po Adamu svi umiru tako ce i po Hristu svi oziveti.Ali svaki u svom redu :novina Hristos ,a potom oni koji verovase Hristu o njegovu dolasku ,,1.Korincanima 15,52-55.
Vecni zivot ili besmrtnost nije urodjena osobona ljudske duse.Vecni zivot i besmrtnost nece primiti oni koji odbacuju Hrista.Besmrtnost je obecana samo onima koji prihvataju evandjelje i koiji ,,Bez prestanka cene dobro i traze slavu i cast i neraspadljivost.,, Rimljanima 2,7.
COVEKOVA PRIRODA
1.KAKO JE COVEK STVOREN
,,A stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljskoga ,i DUNU MU U NOS DUH ZIVOTA ,I POSTA COVEK DUSA ZIVA..1 Mojssijeva 2,7 vidi JOVAN 33,4.
Bog je coveka nacinio od materije (PRAHA ZEMALJSKOG) i dunuo u njega dah zivota .Tako je covek postao ziva dusa .OBRATITE PAZNJU NA CINJENICU DA BOG NIJE DUNUO U COVEKA ZIVU SILU ILI BESMRTNU DUSU VEC JE DUHNUO U NJEGA DAH ZIVOTA I COVEK JE POSTAO ZIVO BICE (DUSA ZIVA)
Sjedinjenjem tela i daha (zivotnoga duha )postao je licni zivot zivo bice ili ziva dusa.Elektricna sejalica sama od sebe ne daje svetlost ali kad elektricna struja prostruji kroz zice u sijalice tada nastaje svetlost.
2.STA JE ZIVA DUSA ?
Izraz ziva dusa znaci razumno zivo bice .Rec dus a znaci isto sto i lice -osoba .Telo nije neko duhovno bice zatvoreno u telo kao neki zatvor koja je sam telesni zivot zemaljska osoba koja ima svoj pocetak i kraj.
3.KAKVE SE FUNKCIJE PRIPISUJU LJUDSKOJ DUSI?
A-ZEDJ (PRICE 25,25)
B-GLAD-(PRICE 27,7)
C-JEDE,PIJE ,VESELI SE -(LUKA12,19)
D-OSECA I MISLI -(DELA 14,2)
E-UMIRE - (JEZEKILJ 18,4)
Rec dusa JEVREJSKI (NEFES) spominje se u Svetom pismu preko 800 puta i ima razlicita znacenja.Dusa je pre svega individualizirani zivot.Dusa nije neko duhovno bice zatvoreno u telo kao u neki zatvor ona je sam telesni zivot zemaljska osoba koja ima pocetak i kraj.
4.DA LI REC ,,DAH,, I ,,DUH,,ZNACE ISTO?
,,Odvratise lice svoje zaloste se ,uzmes im duh ginu i u prah svoj povracaju se.Posljes duh svoj ,postaju i ponovljas lice zemlji,,Psalam 104,29.30 (vidi O JOVU 27,3)
DUH oznacava najpre disanje zivotni princip univerzallnu energiju koja pokrece organizam .ALI U SVETOM pismu rec ,,duh,,ima katkada i drugo znacenje vise i dublje .Duh je vise deo u coveku sediste nasih pobuda ,razuma i moralne svesti (Rimljanima 1,9).Duhom covek dolazi u vezu sa BOGOM duhom pocinje delo obnovljenja koje evandjelje vrsi u coveku (2.Timotiju 4,22;Efe.4,23.)
STA BIVA SA COVEKOM KAD UMRE'
1.Telo se opet vraca u prah.
,,Jer si prah i u prah ces se vratiti,,1.Moj.8,19.(vidi PROP.3,20)
2.Duh (dah zivota)vraca se BOGU.
,,Ivrati se prah u zemlju ,kako je bio a duh se vrati k Bogu koiji ga je dao ,,.Propovednik 12,7.; 3,9. Psalam 104,26.
Kad je covek bio stvoren nacinjeno mu je najpre bilo telo od praha zemaljskoga.Tada je Bog dunuo u njegove nozdrve dah zivota icovek je postao bice koje misli oseca stvara odluke i radi.To bice nazvano je ZIVOM DUSOM.
KAD COVEK UMRE DESAVA SE SUPROTNO ,,IZADJE IZ NJEGA DUH (DAH) I VRATI SE U ZEMLJU SVOJU :TAJ DAN PROPADNU SVE POMISLI NJEGOVE ,,.PSALAM 146,4. SMRCU TELO SE VRACA ZEMLJI A DUH SE VRACA BOGU KOJI GA JE DAO.KAD BOG ODUZME ZIVIM BICIMA SVOJ DUH (DAH)ONA UMIRU.( O JOVU 34,14.15.)ONA OPET OZIVE KAD IM BOG POVRATI SVOJ DUH(JEZEKILJ 371-10)

COVEKOVO STANJE ZA VREME SMRTI
Mnogi veruju da smrt nije prestanak zivota nego da covek zivi i posle smrti i da se nalazi u svesnom stanju.
DA LI JE TO ISTINA ?DA LI JE COVEK SVESTAN ZA VREME SMRTI ?
EVO CETIRI TACKE KOJE ,,SVETO PISMO ,,ISTICE
1.TAJ DAN PROPADNU SVE POMISLI NJEGOVE. PS.146,4
2.MRTVI NE ZNAJU NISTA I NE OSECAJU NISTA . PROP.9,5.6.
3.MRTVI NE HVALE BOGA . PS.115,17.
4.SMRT SE UPOREDJUJE SA DUBOKIM SNOM .JOV.11,11-14.

Isus je Lazara podigao iz groba ali Lazar nije mogao nistada prica o tome sta je bilo sa njim u toju cetiri dana dok se nalazio u grobu jer se on nalazio u bsvesnom stanju slicnim dubokom snu.
BIBLIJA JASNO UCI DA MRTVI PRAVEDNICI NE IDU OKMAH POSLE SMRTI U RAJ ,NITI GRSNICI U PAKAO ILI CISTILISTE.Jedni i drugi odlaze u grob gde spavaju do uskrsnuca kada ce ih BOG podici iz grobova da bi im dao platu po njihovim delima (Jovan 5,28.29).
U grobu mrtvi spavaju i ne znaju nista o tome sta se zbiva pod suncem.
KO JE IZMISLIO TEORIJU O COVEKOVOJ URODJENOJ BESMRTNOSTI O COVEKOVOM SVESNOM STANJU ZA VREME SMRTI ?SOTONA JE jos u raju kazao EVI :,,NECETE VI UMRETI !,,(1,MOJ.3,4).
Medjutim BOG JE KAZAO ,,JER U KOJI DAN OKUSIS S NJEGA (S ZABRANJENOG DRVETA) UMRECES.1.MOJ.2,17.Sotona je tvrdio suprotno :,,necete vi umreti ,,.Sotona je prevario EVU i preko nje skoro celi svet .Ova zabluda o urodjenoj besmrtnosti ljudske duse koju je sotona izmisslio postala je deo verovanja Egipcana.Od ovih je presla Grcima i Rimljanima,a preko ovih kasnije u Hriscansku crkvu.
STA SU VRATA I VECNI ZIVOT'
,,Jer ce sam Gospod sa zapovescu s glasom arhandjelovim i s trubom Bozjom sici s neba i mrtvi u Hristu uskrsnuce najpre a potom mi zivi koji smo ostali zajedno snjim bicemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo i tako cemo svagda sGospodm biti ,,1.Sol.4,16.17.
,,Dalje dakle meni je pripremljen venac pravde kojice mi dati Gospod u dan onaj pravedni sudija ali ne samo meni nego i svima koji se raduju njegovu dolasku ,,2,Tim 4,8.
PREMA SVETOM PISMU SVI PRAVEDNICI CE UCI U NEBO U ISTO VREME.Hristov glas prilikom njegovog drugog dolaska OTVORICE GROBOVE SVETIH .MRTVI PRAVEDNICI CE USKRSNUTI I ZAJEDNO SA ZIVIM PRAVEDNICIMA KOJI CE BITI PREOBRAZENI BICE UZETI S HRISTOM U NEBO .ZA MRTVE PRAVEDNE USKRSNUCE SU VRATA ZA VECNI ZIVOT.
AKO MRTVI KAO STO NEKI VERUJU CIM UMRU ODLAZE U NEBO ILI PAKAO ZASTO I ONDA BILO POTREBNO USKRSNUCE.?
Ako je neko vec u paklu zasto bi bio oslobodjen i posle opet bacen u pakao ?Ili ako je neko na nebu zar ce on biti poslan u grob da uskrsne da bi se opet vratio u nebo ?
Ovakva nauka NEMA NIKAKVE LOGIKE .ISUS JE REKAO :,,IDEM DA VAM PRIPRAVIM MESTO I UZECU VAS K SEBI DA I VI BUDETE GDE SAM JA,,JOB.14,1-3
2.Sta je nasa jedina nada u vecni zivot?
Nasa je jedina nada u vecni zivot je Hristov dolazak i uskrsnuce jer ako nema uskrsnuca onda ce svi koji su umrli u Hristu propasti .Ali Hristost ce doci i uskrsnuce cese zbiti jer to BOG OBECAVA.
3.KAKAV SAVET NAM DAJE BOZJA REC?
,,Evo sad je vreme najbolje evo sad je dan spasenja,,2.Kor.6.2.
Hristos nam daje zivot i omogucava uskrsnuce . On ima besmrtnost ,On je izvor vecnog zivota (jovan11,25.).Ako zelimo da imamo vecni zivot zivot nepomucene radosti i srece onda treba da je nasa vera cvrsto ukotvljena u Hristu jer je on jedini put u zivot.

Nadam se da sam uspeo da kroz Sveto pismo ne koristeci se svojom naukom i naukom drugih nego Bozjom reci priblizno objasnim zivot ,smrt -zagrobni zivot i vaskrsnuce .Neka nas sve BOG blagoslovi i cuva u miru da zajedno proucavamo njegovu Svetu rec i izvucemo pouke za nas.
Nazad na vrh Ići dole
ucenik istine
Искусни форумаш
Искусни форумаш


Broj poruka : 40
Datum upisa : 27.11.2011
Godina : 48

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Sub 21 Apr - 18:12

Pozdrvav bratu Mihailu
Prvo sta znaci rec had ili ad ,u Grckoj mitologiji had oznacav podzemno mesto u kome duse kao neke sjene nastavljaju svoj zivot nakon smrti tela.Po toj mitologiji na zapadnom delu tog podzemnog mesta prostiru se Elizejske poljane na kojima pravedne duse uzivaju blazenstvo ,a negde u dubini nalazi se Tartar ,najmracniji deo tog tmurnog carstva u kojem gresnici izdrzavaju vecne kazne.Pogresno je rec had prevoditi reci pakao koja nosi u sebi neznabozacko ili mitolosku obojenost ,rec had je ekvivalent za grcku rec SEOL koja se spominje u Starom zavetu 65 puta a znaci grob ili podzemlje.prema nauci Sv.pisma nije mesto u koje bi ulazili beztelesni duhovi ili duse pokojnika da tamo nastzave zivot blazenstva ili muke .Had je mesto tisine u kome sada u besvesnom stanju pocivaju ili spavaju mrtvi ,dobri i zli ,do casa ponovnog budjenja ili uskrsnuca.
REC GEHENA je simbol buduce kazne zlih -ognjenog jezera (OTKRIVENJE 21,Cool A TARTAR JE mesto zadrzavanja palih andjela dok im ne bude izrecen sud (1.korincanima 6,2.3.)Ne smemo svoju Teologiju posudjivati iz grcke mitologije .Nazalost to se u velikom delu hriscanstva dogodilo.OVO JE TEKST SA OVOG FORUMA SA PRVE STRANICE JA TI GA KOPIRAM GDE JE KROZ BIBLIJSKE TEKSTOVE OBJASNJENO SVE O ZAGROBNOM ZIVOTU .
Pozdravljam brata padrexa mada smo o ovome licno razgovarali a i citirao si neke tekstove iz Svetoga pisma pogotovo tekst LUKA 16,23-29. ja cu izneti svoje misljenje i pokusati da kroz Sveto pismo objasnim (jer je ono jedino Bogom dano ) o takozvanom zagrobnom zivotu.
Verovanje besmrtnosti ljudske duse je dans u svetu gotovo sveopsTe rasprostranjeno ,Vec stari Egipcani su verovali u besmrtnost duse,Od njih je ovo verovanje preslo kod Grka i Rimljana o od ovih kasnije u hriscansku crkvu.Materijalisti ,medjutim uce da smrt znaci definitivan covekov kraj i da nema buduceg zivota.
1.Ko ima besmrtnost?
,,Koji ce se u svoje vreme pokazati blazeni i jedini silni car nad carevima i gospodar nad gospodarima.Koji sam ima besmrtnost i zivi u svetlosti kojoj se ne moze pristupiti koga niko od ljudi nije vedeo niti moze videti kome cast i drzava vecna,,1.Timotiju 6,15.16.
Ovde je istaknuto da je samo BOG besmrtan a pravedni ce primiti besmrtnost od Hrista.Izvora besmrtnosti u casu uskrsnuca.Apostol Pavle kaze :,,Jer kako po Adamu svi umiru tako ce i po Hristu svi oziveti.Ali svaki u svom redu :novina Hristos ,a potom oni koji verovase Hristu o njegovu dolasku ,,1.Korincanima 15,52-55.
Vecni zivot ili besmrtnost nije urodjena osobona ljudske duse.Vecni zivot i besmrtnost nece primiti oni koji odbacuju Hrista.Besmrtnost je obecana samo onima koji prihvataju evandjelje i koiji ,,Bez prestanka cene dobro i traze slavu i cast i neraspadljivost.,, Rimljanima 2,7.
COVEKOVA PRIRODA
1.KAKO JE COVEK STVOREN
,,A stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljskoga ,i DUNU MU U NOS DUH ZIVOTA ,I POSTA COVEK DUSA ZIVA..1 Mojssijeva 2,7 vidi JOVAN 33,4.
Bog je coveka nacinio od materije (PRAHA ZEMALJSKOG) i dunuo u njega dah zivota .Tako je covek postao ziva dusa .OBRATITE PAZNJU NA CINJENICU DA BOG NIJE DUNUO U COVEKA ZIVU SILU ILI BESMRTNU DUSU VEC JE DUHNUO U NJEGA DAH ZIVOTA I COVEK JE POSTAO ZIVO BICE (DUSA ZIVA)
Sjedinjenjem tela i daha (zivotnoga duha )postao je licni zivot zivo bice ili ziva dusa.Elektricna sejalica sama od sebe ne daje svetlost ali kad elektricna struja prostruji kroz zice u sijalice tada nastaje svetlost.
2.STA JE ZIVA DUSA ?
Izraz ziva dusa znaci razumno zivo bice .Rec dus a znaci isto sto i lice -osoba .Telo nije neko duhovno bice zatvoreno u telo kao neki zatvor koja je sam telesni zivot zemaljska osoba koja ima svoj pocetak i kraj.
3.KAKVE SE FUNKCIJE PRIPISUJU LJUDSKOJ DUSI?
A-ZEDJ (PRICE 25,25)
B-GLAD-(PRICE 27,7)
C-JEDE,PIJE ,VESELI SE -(LUKA12,19)
D-OSECA I MISLI -(DELA 14,2)
E-UMIRE - (JEZEKILJ 18,4)
Rec dusa JEVREJSKI (NEFES) spominje se u Svetom pismu preko 800 puta i ima razlicita znacenja.Dusa je pre svega individualizirani zivot.Dusa nije neko duhovno bice zatvoreno u telo kao u neki zatvor ona je sam telesni zivot zemaljska osoba koja ima pocetak i kraj.
4.DA LI REC ,,DAH,, I ,,DUH,,ZNACE ISTO?
,,Odvratise lice svoje zaloste se ,uzmes im duh ginu i u prah svoj povracaju se.Posljes duh svoj ,postaju i ponovljas lice zemlji,,Psalam 104,29.30 (vidi O JOVU 27,3)
DUH oznacava najpre disanje zivotni princip univerzallnu energiju koja pokrece organizam .ALI U SVETOM pismu rec ,,duh,,ima katkada i drugo znacenje vise i dublje .Duh je vise deo u coveku sediste nasih pobuda ,razuma i moralne svesti (Rimljanima 1,9).Duhom covek dolazi u vezu sa BOGOM duhom pocinje delo obnovljenja koje evandjelje vrsi u coveku (2.Timotiju 4,22;Efe.4,23.)
STA BIVA SA COVEKOM KAD UMRE'
1.Telo se opet vraca u prah.
,,Jer si prah i u prah ces se vratiti,,1.Moj.8,19.(vidi PROP.3,20)
2.Duh (dah zivota)vraca se BOGU.
,,Ivrati se prah u zemlju ,kako je bio a duh se vrati k Bogu koiji ga je dao ,,.Propovednik 12,7.; 3,9. Psalam 104,26.
Kad je covek bio stvoren nacinjeno mu je najpre bilo telo od praha zemaljskoga.Tada je Bog dunuo u njegove nozdrve dah zivota icovek je postao bice koje misli oseca stvara odluke i radi.To bice nazvano je ZIVOM DUSOM.
KAD COVEK UMRE DESAVA SE SUPROTNO ,,IZADJE IZ NJEGA DUH (DAH) I VRATI SE U ZEMLJU SVOJU :TAJ DAN PROPADNU SVE POMISLI NJEGOVE ,,.PSALAM 146,4. SMRCU TELO SE VRACA ZEMLJI A DUH SE VRACA BOGU KOJI GA JE DAO.KAD BOG ODUZME ZIVIM BICIMA SVOJ DUH (DAH)ONA UMIRU.( O JOVU 34,14.15.)ONA OPET OZIVE KAD IM BOG POVRATI SVOJ DUH(JEZEKILJ 371-10)

COVEKOVO STANJE ZA VREME SMRTI
Mnogi veruju da smrt nije prestanak zivota nego da covek zivi i posle smrti i da se nalazi u svesnom stanju.
DA LI JE TO ISTINA ?DA LI JE COVEK SVESTAN ZA VREME SMRTI ?
EVO CETIRI TACKE KOJE ,,SVETO PISMO ,,ISTICE
1.TAJ DAN PROPADNU SVE POMISLI NJEGOVE. PS.146,4
2.MRTVI NE ZNAJU NISTA I NE OSECAJU NISTA . PROP.9,5.6.
3.MRTVI NE HVALE BOGA . PS.115,17.
4.SMRT SE UPOREDJUJE SA DUBOKIM SNOM .JOV.11,11-14.

Isus je Lazara podigao iz groba ali Lazar nije mogao nistada prica o tome sta je bilo sa njim u toju cetiri dana dok se nalazio u grobu jer se on nalazio u bsvesnom stanju slicnim dubokom snu.
BIBLIJA JASNO UCI DA MRTVI PRAVEDNICI NE IDU OKMAH POSLE SMRTI U RAJ ,NITI GRSNICI U PAKAO ILI CISTILISTE.Jedni i drugi odlaze u grob gde spavaju do uskrsnuca kada ce ih BOG podici iz grobova da bi im dao platu po njihovim delima (Jovan 5,28.29).
U grobu mrtvi spavaju i ne znaju nista o tome sta se zbiva pod suncem.
KO JE IZMISLIO TEORIJU O COVEKOVOJ URODJENOJ BESMRTNOSTI O COVEKOVOM SVESNOM STANJU ZA VREME SMRTI ?SOTONA JE jos u raju kazao EVI :,,NECETE VI UMRETI !,,(1,MOJ.3,4).
Medjutim BOG JE KAZAO ,,JER U KOJI DAN OKUSIS S NJEGA (S ZABRANJENOG DRVETA) UMRECES.1.MOJ.2,17.Sotona je tvrdio suprotno :,,necete vi umreti ,,.Sotona je prevario EVU i preko nje skoro celi svet .Ova zabluda o urodjenoj besmrtnosti ljudske duse koju je sotona izmisslio postala je deo verovanja Egipcana.Od ovih je presla Grcima i Rimljanima,a preko ovih kasnije u Hriscansku crkvu.
STA SU VRATA I VECNI ZIVOT'
,,Jer ce sam Gospod sa zapovescu s glasom arhandjelovim i s trubom Bozjom sici s neba i mrtvi u Hristu uskrsnuce najpre a potom mi zivi koji smo ostali zajedno snjim bicemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo i tako cemo svagda sGospodm biti ,,1.Sol.4,16.17.
,,Dalje dakle meni je pripremljen venac pravde kojice mi dati Gospod u dan onaj pravedni sudija ali ne samo meni nego i svima koji se raduju njegovu dolasku ,,2,Tim 4,8.
PREMA SVETOM PISMU SVI PRAVEDNICI CE UCI U NEBO U ISTO VREME.Hristov glas prilikom njegovog drugog dolaska OTVORICE GROBOVE SVETIH .MRTVI PRAVEDNICI CE USKRSNUTI I ZAJEDNO SA ZIVIM PRAVEDNICIMA KOJI CE BITI PREOBRAZENI BICE UZETI S HRISTOM U NEBO .ZA MRTVE PRAVEDNE USKRSNUCE SU VRATA ZA VECNI ZIVOT.
AKO MRTVI KAO STO NEKI VERUJU CIM UMRU ODLAZE U NEBO ILI PAKAO ZASTO I ONDA BILO POTREBNO USKRSNUCE.?
Ako je neko vec u paklu zasto bi bio oslobodjen i posle opet bacen u pakao ?Ili ako je neko na nebu zar ce on biti poslan u grob da uskrsne da bi se opet vratio u nebo ?
Ovakva nauka NEMA NIKAKVE LOGIKE .ISUS JE REKAO :,,IDEM DA VAM PRIPRAVIM MESTO I UZECU VAS K SEBI DA I VI BUDETE GDE SAM JA,,JOB.14,1-3
2.Sta je nasa jedina nada u vecni zivot?
Nasa je jedina nada u vecni zivot je Hristov dolazak i uskrsnuce jer ako nema uskrsnuca onda ce svi koji su umrli u Hristu propasti .Ali Hristost ce doci i uskrsnuce cese zbiti jer to BOG OBECAVA.
3.KAKAV SAVET NAM DAJE BOZJA REC?
,,Evo sad je vreme najbolje evo sad je dan spasenja,,2.Kor.6.2.
Hristos nam daje zivot i omogucava uskrsnuce . On ima besmrtnost ,On je izvor vecnog zivota (jovan11,25.).Ako zelimo da imamo vecni zivot zivot nepomucene radosti i srece onda treba da je nasa vera cvrsto ukotvljena u Hristu jer je on jedini put u zivot.

Nadam se da sam uspeo da kroz Sveto pismo ne koristeci se svojom naukom i naukom drugih nego Bozjom reci priblizno objasnim zivot ,smrt -zagrobni zivot i vaskrsnuce .Neka nas sve BOG blagoslovi i cuva u miru da zajedno proucavamo njegovu Svetu rec i izvucemo pouke za nas.
Nazad na vrh Ići dole
padreex
Администратор
Администратор
avatar

Broj poruka : 287
Datum upisa : 05.06.2011
Godina : 32

PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   Ned 12 Maj - 12:50

Kakvi su vasi pogledi na zagrobni zivot?

_________________
Верујем Господе и исповедам да си Ти заиста Христос Син Бога Живога,који си дошао у свет да грешнике спасеш од којих сам први ја,.....
Nazad na vrh Ići dole
http://cuvajveronauku.serbianforum.info
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Загробни живот   

Nazad na vrh Ići dole
 

Загробни живот

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ČUVAJ VERONAUKU :: Religije sveta :: Хришћанство :: Остале теме-